Thibau Nys knalt in sprint bergop naar ritwinst in de Ronde van Zwitserland

De 21-jarige Thibau Nys bevestigt als puncher en wint op lastige aankomst in de derde etappe van de Ronde van Zwitserland. 

Nys wint in Zwitserland

De derde etappe van de Ronde van Zwitserland was er een met een lange aanloop en een snelle finale. De rit ging over een 161,7 kilometer lang parkoers van Steinmaur naar Rüschlikon met drie beklimmingen in de laatste veertig kilometer en aankomst heuvelop.

De rit ging vandaag van start zonder Nairo Quintana en Emannuel Buchmann, die beide hard gevallen waren op maandag. Wel van start gingen de Zwitsers Fabian Lienhard, Johan Jacobs, Christoph Janssen, Luca Jenni en de Panamees Roberto Carlos González. Zij vormden de vijfkoppige vluchtersgroep die lang vooruit reed.

Van de vijf was het Movistar-renner Jacobs die het langst vooruit bleef. Onder aanvoering van onder meer EF Education First werd de thuisrijder op een kleine 20 kilometer van het einde ingelopen.

In dienst van Alberto Bettiol en Richard Carapaz was het Giro-ritwinnaar Georg Steinhauser die op de voorlaatste helling het peloton flink uitdunde. Hierna maakte het peloton zich op voor de Albipass, de laatste officiële klim van de dag.

Op de listige Albipass (2 kilometer aan 6 procent, maar met enkele steile stroken) nam Visma | Lease a Bike het initiatief, al duurde dat niet lang. Achtereenvolgend vielen Brandon Rivera (INEOS), Valentin Paret-Peintre (Decathlon) en Adam Yates (UAE) aan, maar niemand kwam weg. In de afdaling kwamen ook Tom Pidcock en Alberto Bettiol niet weg.

In finishplaats Rüschlikon lagen er nog twee korte beklimmingen van beide ongeveer één kilometer en percentages rond de acht procent. Voer voor de sterke sprinters dus, die zo goed als allemaal nog vertegenwoordigd waren in het sterke klimmerspeloton.

Sprintje bergop

Op de eerste van de twee slothellingen sprong Marc Hirschi weg uit het peloton. De Zwitser van UAE Team Emirates kwam als eerste boven en had een handvol seconden voorsprong, maar werd ingelopen aan de voet van de slothelling.

De sprint bergop werd aangetrokken door een sterke Wilco Kelderman, maar in de laatste 150 meter ging Thibau Nys erop en erover. De Belg van Lidl - Trek zette sterk aan en sprintte vol overtuiging naar de overwinning, voor Stephen Williams en Alberto Bettiol. Het is alweer de zesde seizoenszege van Nys en zijn tweede in de World Tour.

De eerste zeven renners kwamen binnen in dezelfde tijd, inclusief Kelderman en Yates. Door de minimale tijdsverschillen in het peloton en dankzij de bonificatieseconden neemt Bettiol de leiderstrui over van Yves Lampaert. Wilco Kelderman stijgt naar plaats drie en staat net als nummer twee Ethan Hayter op zes tellen van de nieuwe leider. Morgen gaat de Ronde van Zwitserland verder met een aankomst op de Gotthardpas in de eerste van vier zware bergritten. Zondag eindigt de rittenkoers met een klimtijdrit.

Nieuws
  • Cor Vos