Dumoulin ergert zich aan fouten ploegleiding

De teleurstelling van het tijdsverlies in de rit naar Mûr de Bretagne dreunt nog flink na bij Tom Dumoulin. 52 seconden verloor de kopman van Sunweb na een spaakbreuk en de 20 seconden tijdstraf zorgt ervoor dat hij zijn mooie tijdsbuffer kwijt is.

Dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Voor de camera's van de NOS was duidelijk te merken dat Dumoulin nog steeds ontgoocheld was na het debacle van gister. Zo liep er veel te veel fout na zijn spaakbreuk op vijf kilometer van de finish. "Je kan natuurlijk pech krijgen, dat hoort erbij. Maar ik baal vooral van de fouten die we daarna hebben gemaakt. Dat heeft onnodig tijd gekost. We hadden sneller bij de finish kunnen zijn als we slimmer hadden gereden. Ik heb tijd verloren die helemaal niet nodig was." Dumoulin gaat desgevraagd wat dieper in op welke fouten er dan zijn gemaakt door de ploegleiding en ploeggenoten bij Team Sunweb. "Eerst moesten de renners achterin het peloton op mij wachten, toen moest iedereen plotseling op mij wachten. Dat had natuurlijk meteen moeten gebeuren", klinkt het geërgerd uit de mond van Dumoulin. 

 "Op de laatste klim heb ik er niet zoveel meer aan als er vijf renners om me heen zitten. Dan is het gewoon een kwestie van zo hard mogelijk naar boven rijden. Ik had ploeggenoten nodig gehad in het vlakke stuk voor de klim. Ik rijd Laurens (ten Dam, red.) gewoon straal voorbij. Dat mag niet gebeuren." Dumoulin kon wel leven met de twintig seconden tijdsstraf die hij naderhand kreeg wegens stayeren. "Goed dat ze die straf geven, maar dan moeten ze daar ook consequent in zijn. Dat doen ze niet en dat is verkeerd. Uiteindelijk heeft dat stayeren ook amper iets opgeleverd."

 Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens worden gezet bij de beslissingen uit de ploegleiderswagen van Team Sunweb. Ook in de Giro kreeg Sunweb al bakken kritiek toen er kostbare tijd verloren ging door te wachten op de uitgepierde Sebastien Reichenbach in de afdaling van de Finestre. Ploegleider Tom Veelers probeerde het incident van gisteren in De Avondetappe nog weg te lachen als een 'kleine teleurstelling', maar daar denkt zijn kopman blijkbaar anders over.