Tour de France: Boasson Hagen aan het feest in Salon-de-Provence

De Noor reed in de slotfase weg uit een groepje vroege vluchters.

Tour de France: Boasson Hagen aan het feest in Salon-de-Provence

Edvald Boasson Hagen heeft de 19e etappe in de Tour de France gewonnen. De Noor pakte in de slotfase uit met een straf nummer en reed weg uit een groepje vroege vluchters. 

De renners moesten vandaag een laatste zwaar obstakel overwinnen richting Parijs: 222 kilometer op een heuvelachtig parcours tussen startplaats Embrun en aankomstplaats Salon-de-Provence. Eddy Merckx was vandaag op bezoek in de Tour en De Kannibaal zag een sprankelend begin met verschillende uitvalspogingen. Net voor de beklimming van de Côte de Bréziers konden 20 renners zich losrukken. Thomas de Gendt was voor de elfde keer mee in de vroege vlucht en solliciteerde hiermee nadrukkelijk naar de superstrijdlust. Daarnaast waren ook Bakelants, Keukeleire, Gallopin, Chavanel, Hardy, Kiserlovski, Molard, Périchon, Brambilla, Sicard, Boasson Hagen, Swift, Arndt, Albasini, Bennati en Simon vooraan te vinden. Bauke Mollema was de Nederlandse vertegenwoordiger.

Keukeleire legt koers in beslissende plooi

De vluchters werkten aardig samen en vergaarden meteen een mooie bonus. Toen de voorsprong opliep tot meer dan tien minuten en het peloton niet meteen aanstalten maakte om daar iets aan te doen werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Op iets meer dan 15 kilometer van de streep was het Jens Keukeleire die de knuppel in het hoenderhok gooide. De Belg plaatste een snoeiharde versnelling waardoor 9 renners zich losrukten. Het beukwerk van Keukeleire leverde hem de prijs van de strijdlust op. We leken af te stevenen op een sprint met 9 maar daar stak Edvald Boasson Hagen een stokje voor. De sterke Noor reed er in de laatste twee kilometer vandoor, bleef voorin en zegevierde aan de meet. Nikias Arndt werd afgescheiden tweede, Jens Keukeleire sprintte naar de derde plaats.