Tour de France vandaag: 18 | BRIANÇON - IZOARD | 179,5 km

Kan Bardet vandaag wat van zijn achterstand op Froome goedmaken?

Tour de France vandaag: 18 | BRIANÇON - IZOARD | 179,5 km

Weetje: het is de eerste keer dat het Tourpeloton boven aankomt op de Col d'Izoard. Een prima gelegenheid voor Romain Bardet om Chris Froome tijd aan te smeren lijkt ons. Of legt die laatste de Tour in een definitieve plooi? Wieler Revue slaat het routeboek open en blikt vooruit op de laatste Alpenrit van de Tour de France.

Streek

Briançon is de hoogstgelegen stad van Frankrijk, met een ligging op 1.330 meter boven de zeespiegel. Livigno (Italië) ligt op 1.816 meter, Davos (Zwitserland) op 1.560 meter. De vestingmuren en -werken van Briançon behoren tot de inschrijving voor de werelderfgoedlijst met de titel ‘Vesting- werken van Vauban’.

De vestingwerken en forten moesten de toegangsweg tot Italië bewaken. Sébastien Vaudan bouwde deze werken en forten in de 18de eeuw. Napoleon Bonaparte zette in 1798 paus Pius VI af en hield hem gevangen. Op weg naar Valence werd hij twee maanden in het Maison du Pape in Briançon vastgezet. De stad maakt deel uit van het Parc National des Ecrins, een groot natuurpark in het departement Hautes-Alpes.

Parkoers

Briançon in de Tour de France, is dát even lang geleden! We moeten terug naar het befaamde jaar 2007, de Rabobank-Tour met de ‘Nacht van De Rooij.’ Op de Télégraphe demarreerde destijds de Colombiaanse klimmer Mauricio Soler, de eerste van velen deze eeuw op het hoogste niveau. De renner van Team Barloworld bleef in Briançon een groep favorieten voor, waarin ook gele trui Michael Rasmussen zat, die op de Galibier nog even zijn concurrent Alberto Contador moest laten gaan.

De Izoard was nog nooit een aankomst- plaats, maar is natuurlijk een veel beklom- men berg in de Tour de France. In totaal al 33 keer. De laatste keer werd dat gedaan in de Tour de France van 2014. Toen ging uit- eindelijk op de beklimming naar Risoul de Pool Rafal Majka met de overwinning aan de haal. Hij won later in die Tour de France nog eens een bergrit en uiteindelijk de bolletjes- trui. Ook vorig jaar was de Pool de man in de bollen. Dit jaar ging Majka niet voor de bolletjestrui, maar voor een goed eindklassement. De renner van Bora-Hansgrohe moest echter opgeven na een valpartij.

Favorieten

Een aankomst boven betekent meestal dat de favorieten tuk zijn op de ritoverwinning. De kans lijkt ons dan ook bijzonder klein dat er vandaag vroege vluchters met de zege aan de haal gaan. Als we het hebben over de favorieten dan komen we automatisch uit bij de man in de gele trui: Chris Froome. De Brit lijkt bergop niet over de benen te beschikken van vorige jaren maar prijkt vier dagen voor Parijs toch maar mooi met de gele trui om de schouders. Vandaag zal Froome ongetwijfeld tegenstand krijgen van Romain Bardet. Waar Fabio Aru gisteren tijd verloor, stond Bardet aan het kanon. Met enkele verwoede aanvalspogingen dunde de kopman van AG2R de groep der favorieten stelselmatig uit. Dat Aru moest passen is een teken aan de wand, de Italiaan lijkt niet meer over de benen van zijn overwinning op La Planche des Belles Filles te beschikken.

Ook van Daniel Martin mogen we vandaag niet iets verwachten. De Ier verloor in de waaieretappe van dinsdag nog kostbare tijd, maar toonde zich gisteren op de flanken van de Galibier zeker niet de mindere van Froome en Bardet. De kopman van Quick-Step Floors beschikt bovendien op een stevig eindschot dat wel van pas kan komen op de Izoard. En wat dan gezegd van Mikel Landa? De Spanjaard leek gisteren wel te freewheelen en is bergop misschien wel de beste van het hele pak. Benieuwd of Landa zijn stoute (koers)schoenen aantrekt en vandaag durft aan te vallen.

Andere renners om naar uit te kijken: Rigoberto Uran, Alberto Contador, Warren Barguil, Bauke Mollema, Serge Pauwels, Simon Yates.

Prijsvraag

Denkt u te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebookpagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot!

Foto's: Cor Vos