BAUKE MOLLEMA WINT VIJFTIENDE ETAPPE TOUR DE FRANCE

Bauke Mollema pakt historische zege in vijftiende etappe Tour de France in het Centraal Massief.

BAUKE MOLLEMA WINT VIJFTIENDE ETAPPE TOUR DE FRANCE
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Bauke Mollema heeft met een uitzonderlijke krachtsvertoning de overwinning gepakt in de vijftiende etappe van de Tour de France. In zware rit naar Le Puy-en-Velay hield hij na een lange solo Diego Ulissi en Tony Gallopin achter zich.

In de eerste kilometers van de race werd onder hoog tempo geprobeerd een kopgroep te vormen, waarbij uiteindelijk vijf renners erin slaagden weg te komen. Onder meer Warren Barguil was weer mee en pakte bij de eerste klim van de dag de volle punten voor het bergklassement. Damiano Caruso, Serge Pauwels, Tsgabu Grmay en de Nederlander Dylan van Baarle konden de Fransman volgen.

Na de eerste klim zette een grote groep van bijna 25 rijders de achtervolging in, maar het duurde erg lang voordat de vijf leiders werden ingerekend.  Voor Nederland waren naast Van Baarle ook Maurits Lammertink en Bauke Mollema mee gesprongen.  Voor Team Sunweb zat ook Michael Matthews mee, die onderweg 20 punten voor de groene trui sprokkelde.

In de afdaling richting de slotklim ontsnapte Tony Martin uit de kopgroep en reed anderhalve minuut voorsprong bijeen. De tijdrijder had echter teveel moeite met de steile slotklim en werd al snel weer gegrepen. Warren Barguil ontsnapte opnieuw in een reactie op Serge Pauwels en de twee klimmers kwamen achter elkaar over de top. Eenmaal daar zette ook Bauke Mollema de achtervolging in, pakte over en nam solo de leiding in handen.

Vlak voor de slotklim hadden de klassementsrenners een achterstand van negen minuten en zat winst er niet meer in. De ploeg van Bardet viel echter aan in de afdaling en zette daarmee Team Sky onder druk. Froome raakte vervolgens in de problemen door een leeglopende achterband, en na een snelle wissel begon de drager van het geel met een halve minuut achterstand aan de klim. Ondanks het harde werk van AG2R wist Froome toch terug te komen, waarbij hij geholpen werd door Landa.

Vooraan had Mollema nog altijd een voorsprong, maar een achtervolgende groep met Diego Ulissi, Warren Barguil, Primoz Rogliz en Tony Gallopin kwamen tot op tien seconden van de Nederlander. De samenwerking in deze groep was echter niet perfect en het gat kwam niet dicht. In de bochtige straten van de finishplaats bleef Mollema buiten het zicht, en na een solo van bijna dertig kilometer schrijft de rijder van Trek Segafredo Tourgeschiedenis voor het Nederlandse wielrennen.

Achter de rug van de Nederlandse winnaar vochten de klassementsrenners hun eigen strijd. Dan Martin vertrok uit de groep favorieten en kreeg daarbij ruimte van Froome, Bardet en Aru. De Ier kwam enkele seconden naderbij in het klassement, maar doordat Froome bij zijn twee grootste concurrenten bleef, zijn er geen verschillen in het klassement ontstaan. Wel valt Nairo Quintana uit de top tien. De Colombiaan moest al vroeg in de slotklim lossen en werd op grote achterstand gereden.