Tour de France vandaag: 10 | Périgueux - Bergerac | 178 kilometer

Wie houdt Kittel vandaag van zijn vierde ritzege ?

Tour de France vandaag: 10 | Périgueux - Bergerac | 178 kilometer

Vandaag krijgen de arbeiders van de weg opnieuw een biljartvlakke etappe voor de kiezen. Worden de sprintersploegen daags na de rustdag te laat wakker en houdt een vroege vlucht eindelijk stand tot op de streep? Of heeft Marcel Kittel zijn zinnen gezet een vierde zegeruiker? Wieler Revue blikt vooruit.

Streek

Périgueux en Bergerac zijn beide belangrijke plaatsen in de Dordogne. Périgueux ligt in het gebied genaamd Périgord Blanc. Dit ligt in de voormalige provincie Périgord. Périgueux is bij pelgrims bekend als plaats op de route naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. De invloeden van de Galliërs en Romeinen op de stad zijn nog duidelijk zichtbaar in de stadskernen. De musea in Périgueux hechten nog veel waarde aan de Romeinse opgravingen in de stad

Bergerac dankt zijn bekende naam vooral aan de bekendheid van de Pécharmant, een wijngebied waar een stevige rode wijn vandaan komt. Ook de Monbazillac, een zoete witte wijn, ten zuiden van Bergerac heeft veel liefhebbers. Ook was Bergerac in de 18de en 19de eeuw een belangrijke binnenhaven gelegen tussen Bordeaux en het Centraal Massief. De Dordogne stroomt dwars door Bergerac heen en zal voldoende in beeld worden gebracht tijdens de finale van de elfde etappe.

Parkoers

De rustdag is achter de rug, het is tijd voor het tweede gedeelte van de Tour. De Alpen waren even rustig bezocht, maar nog niet op volle toeren aangepakt. En na de rustdag is men plotsklaps helemaal aan de andere kant van Frankrijk aanbeland! In Périgueux wel te verstaan. Twee keer eerder vond hier een start plaats, net zo vaak was de finish gelegen in Périgueux.

En wanneer deze plaats aan een Tour-etappe was verbonden, waren er altijd grote winnaars te vermel-den. In 1961 won André Darrigade de etappe naar Tours, waar de dag ervoor Jacques Anquetil als grote winnaars van de tijdrit naar Périgueux uit de bus kwam. Won in 1994 Miguel Indurain nog de tijdrit naar Bergerac, in 2014 was Tony Martin in omgekeerde richting de snelste voor Tom Dumoulin. De dag ervoor had Ramunas Navardauskas in Bergerac de negentiende etappe gewonnen. Na de ritwinst van Indurain in 1994 startte de tiende rit vanuit Berge- rac, die winst voor aanvaller Jacky Durand opleverde. Normaal gesproken volgt in deze rit in lijn een massasprint.

Favorieten

In deze rubriek staat één man met stip bovenaan: Marcel Kittel. De renner van Quick-Step Floors zal geprikkeld zijn na tussensprint-actie van Michael Matthews. De Australiër ging in de rit naar Chambéry ten aanval in het gebergte en pakte de volle buit bij een tussensprint. Kittel heeft nog een voorsprong van 53 punten maar doet er goed aan om vandaag de volle buit te pakken met het oog op de komende bergritten.

Een man die daar een stokje kan voor steken is André Greipel. De Duitser lijkt met zijn 34 jaar de strijd tegen de jaren stilaan te verliezen maar in een goede dag is de renner van Lotto-Soudal nog steeds aartsgevaarlijk. Met Arnaud Démare moeten we sinds zondag ook al geen rekening meer houden. De ritwinnaar in Vittel kwam buiten tijd aan en moest de Tour verlaten. Daardoor komt zijn aartsrivaal Nacer Bouhanni in beeld. De nukkige sprinter kan vandaag voor het tweede ritsucces in drie dagen zorgen voor de Fransen.

Langs Nederlandse zijde is het wachten op de eerste dichte ereplaats van Dylan Groenewegen. De renner van LottoNL-Jumbo miste tot hiertoe enkele procenten om mee te strijden voor de overwinning, maar krijgt daarvoor vandaag een herkansing. Andere namen? Alexander Kristoff, John Degenkolb, Daniel McLay, Edvald Boasson Hagen en Rüdiger Selig.

Prijsvraag

Denk jij te weten wie de rit wint? Reageer dan op dit bericht op onze Facebook-pagina, of via Twitter! Onder de goede voorspellers wordt een shirt van CyclingLifestyle.nl verloot! 

Foto's: Cor Vos, Tour de France