Column Boogerd: Terpstra kan ver komen op WK

Column Boogerd: Terpstra kan ver komen op WK

Nog altijd is het WK voor mij één van de mooiste koersen van het jaar. Normaal gesproken zit ik om tien uur al klaar voor de televisie om de wedstrijd te volgen. Hoewel het peloton de eerste uren gewoon een beetje voortkabbelt, vind ik dat er gewoon bij horen.

Ik moest vorig jaar in Ponferrada erg lachen toen Maarten Ducrot het had over ‘Posthuurlingen’ om het harde werk van de Polen te verklaren. Volgens hem werden de Polen ingehuurd door een groot land om het vuile werk voor hen op te knappen. Dione de Graaff ging daar vervolgens volledig in mee en even later was Michal Kwiatkowski wereldkampioen! Als je toch weet wat een sterke generatie renners Polen tegenwoordig heeft, vond ik dat een heel grappige uitleg van Ducrot...

Ik denk dat we dit jaar een mooie wedstrijd gaan zien. Het is een leuk parkoers, zeker voor ons Nederlanders omdat Niki Terpstra echt een kanshebber is. Ook op de Europese Spelen liet hij al zien dit aan te kunnen. In Richmond moet hij gewoon durven te koersen en niet wachten tot de andere kopmannen gaan. Ik denk niet dat hij door veel buitenlanders gezien wordt als een favoriet en dat kan hem weleens in de kaart spelen. Ik ben er trouwens van overtuigd dat hij binnen twee jaar gaat uitgroeien tot favoriet in elke klassieker die hem ligt. Hij boekt elk jaar nog progressie. Hopelijk kan bondscoach Johan Lammerts een sterk blok creëren rond Terpstra.

DiplomaatIn mijn tijd was ik vaak de enige kopman, op 2001 na toen Erik Dekker ook goed in vorm was. Toenmalig bondscoach Gerrie Knetemann kon een redelijke ploeg neerzetten, maar was toch vooral ook een diplomaat. Ik heb weleens moeten discussiëren om iemand als Bram de Groot of Steven de Jongh mee te krijgen naar een WK. Knetemann zag het liefst een evenwicht tussen de renners van Rabobank en TVM. Natuurlijk had ik het leuk gevonden als Lammerts een renner van Roompot mee had genomen naar Richmond, maar ik ben er niet van over de zeik dat dat niet het geval is.

Ik denk wel dat als Knetemann nu nog bondscoach was geweest, hij zeker een Roompot-renner had meegenomen. Lammerts kijkt daar absoluut niet naar. Ik denk zelfs dat hij nog niet eens een renner van Roompot in de voorselectie had, maar nogmaals, ik geef daar geen kritiek op. Op zich heeft hij natuurlijk een uitgebalanceerde ploeg samengesteld en al die mannen horen er ook wel in thuis.

WorldTour-waardigToch ben ik wel benieuwd of renners als Langeveld, Gesink en Mollema zich heel goed hebben voorbereid op dit WK. Ik merk dat Roompot op dit niveau nog niet echt serieus wordt genomen. Dat merk je ook wel aan het Nederlandse commentaar op de NOS. Tijdens de Amstel Gold Race werden in de laatste vijftien kilometer wél de namen van Mollema en Slagter genoemd, maar niet die van Lammertink en Kreder die nog in diezelfde groep aanwezig waren. Lammertink werd zelfs de beste Nederlander in de Gold Race. Dat komt gewoon omdat Herbert Dijkstra en Ducrot in april nog niet gewend waren aan onze ploeg en dat kan ik ze ook niet echt kwalijk nemen.

Als er één renner van ons mee had gekund naar het WK dan was het Lammertink geweest. Die is absoluut WorldTour-waardig en ik snap niet dat hij nooit is opgepakt door andere grote ploegen toen Vacansoleil-DCM er twee jaar geleden mee ophield.

Heilig vuurIk ben benieuwd wie het WK dit jaar gaat controleren. De Noren hebben daar de ploeg niet voor en ook voor de Duitsers wordt dat een moeilijke opgave. Kristoff en Degenkolb zijn ook in mijn ogen de grote favorieten, zeker als je kijkt naar het afgelopen seizoen. Maar nogmaals, ik ben een fan van Terpstra en volgens mij kan hij héél ver komen op dit parkoers. Hij is het enige speerpunt van Nederland en dat scheelt altijd. Ik twijfel er niet aan dat hij zich goed heeft voorbereid op het WK.

Hij heeft meer heilig vuur in zich dan bijvoorbeeld Lars Boom. Boom is een megatalent, die zou eigenlijk dit WK aan het begin van het seizoen met dikke rode stippen in z’n agenda moeten zetten. Zoveel kansen krijg je niet om op het podium van het WK te rijden. Ik kan het weten...

 

Deze column van Michael Boogerd verscheen in de Wieler Revue WK-special. In dit nummer een uitgebreide voorbeschouwing op de wereldkampioenschappen, interviews met Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert en Davide Cassani en zetten we alle favorieten en outsiders voor u op een rij. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!