Column Michael Boogerd: Froome rijdt soms als amateur

Column Michael Boogerd: Froome rijdt soms als amateur

Op zich vond ik het een mooie Tour. Het was al wel vrij snel beslist, maar de concurrenten van Froome probeerden in elk geval aan te vallen. Ook het begin van de Tour was leuk met veel verscheidenheid, één van de betere Tours van de afgelopen jaren.

Ik wist wel dat Froome goed ging zijn, maar ik had stiekem een beetje gehoopt dat hij een keer een slechte dag zou krijgen. Dat was op Alpe d’Huez toch nog een beetje het geval.

Super-ContadorVoor de Tour noemde ik Alberto Contador als favoriet, maar dat zei ik ook omdat ik gewoon een fan ben van hem als coureur. Hij was goed deze Tour, maar niet super. Hij was in staat te volgen, maar kon niets extra’s doen. Toen hij ook nog eens viel in de etappe naar Pra-Loup was het voor hem gedaan. Misschien had een super-Contador het Froome lastig kunnen maken, maar ik denk dat hij in deze vorm door niemand te kloppen was. Het feit dat Froome de laatste dagen wat minder werd, geeft wel hoop voor volgend jaar.

Contador heeft dan wel de Giro gewonnen, maar dat was een heel andere koers. Dat zeggen ook bijna alle renners. Er staat veel meer druk op in de Tour, renners steken over het algemeen in hun allerbeste vorm dus het niveau is ook hoger. De Giro is gewoon van minder niveau, daar kun je niet omheen. Je hoort wel vaak geluiden dat de Giro veel zwaarder is, vanwege het grote aantal bergen. Maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe hard ze die bergen oprijden.

Froomes rijstijlFroome is een superatleet, maar het zal nooit mijn favoriete renner worden. Ik houd meer van renners als Quintana, Contador en Valverde die ook durven aan te vallen op emotie. Als Froome iets minder was, zou hij het gewoon afleggen tegen dit soort renners omdat ze veel meer koersinzicht en sluwheid bezitten.

Daarnaast is de stijl van Froome niet mooi om te zien. Het is alleen wel heel erg efficiënt. Ik heb geen hekel aan die man, maar hij heeft geen leuke manier van koersen. Ik denk niet dat hij de populariteit van de wielersport gaat vergroten. Zoals hij Quintana met dat sprintje op Mende op zijn plek zette, daar maak je je niet heel erg populair mee. Ook zag ik hem deze Tour in de neutralisatie al wringen op de eerste rij. Af en toe lijkt hij nog een beetje op een amateur. Nee, ik kijk er niet graag naar.

Wereldtour GesinkWat Nederlanders betreft hebben Gesink en Mollema een heel goede Tour gereden, maar de rest viel wat tegen. Tom Dumoulin was ook goed, maar die lag er jammer genoeg al heel rap uit. Op sommige dagen zat bijna het hele peloton mee, behalve LottoNL-Jumbo. Op een paar goede dagen na, houdt het niet over. Ook renners als Lars Boom en Lieuwe Westra, die toch een belangrijke rol had- den bij Astana, reden in die etappe naar Neeltje Jans allebei achterin. Nou, daar zijn ze echt niet voor meegenomen door Vinokourov.

Alleen Gesink rijdt een wereldtour. Het verbaast me niet want ik wist dat hij dit kon. Ook in de etappes waarin hij eraf werd gereden, kon hij gewoon blijven rijden en verloor hij niet veel tijd. Dat vind ik heel knap.

Als we iets verder kijken heb ik ook met stijgende verbazing naar Peter Sagan gekeken. Het is prachtig om te zien dat hij bijna elke rit mee was met de grote ontsnapping. Ook Warren Barguil noem ik een positieve verrassing. Ik was dan wel niet zo gecharmeerd van zijn kamikaze-actie naar Gap, maar zijn rijden belooft veel voor de toekomst.

 

Wieler Revue 2015-07Deze column van Michael Boogerd verscheen in Wieler Revue #7. In dit nummer een uitgebreide terugblik op de Tour de France 2015, een analyse van de groeiende macht van de ASO en een interview met Giro Rosa-winnares Anna van der Breggen. Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!