'MIPS kan het verschil zijn tussen leven en dood'

'MIPS kan het verschil zijn tussen leven en dood'

Valpartijen komen nog altijd veel voor in het peloton en zijn geregeld een punt van discussie. De huidige fietshelmen houden bij een zware val je schedel intact, maar voorkomen vaak geen hersenschudding of ander hersenletsel. Dat is waar de technologie van MIPS om de hoek komt kijken. Dit plastic laagje binnenin je helm zorgt ervoor dat de impact van de klap wordt omgeleid.

Johan Thiel, medeoprichter en manager bij MIPS, vertelt over de aanleiding van zijn innovatieve systeem: ,,De meeste valpartijen hebben rotationele energie als gevolg, door een draaiende beweging van het hoofd tijdens de val. De hersenen kunnen een klap van het hoofd direct op de grond goed hebben, maar tijdens een rotationele beweging moet de energie ergens heen en dat heeft een grote impact op de hersenen als gevolg. Ons doel bij MIPS is dus om deze rotationele energie te kunnen verminderen om zo hersenletsel door valpartijen tegen te gaan.”

Leven en doodGreg Shapleigh, CEO van Giro noemt het zelfs een fundamentele eigenschap van alle toekomstige helmen. Giro, dat meer dan 45 procent van de complete markt in handen heeft, gelooft heilig in het MIPS-systeem en rustte er al enkele helmen mee uit. Shapleigh: ,,We werken sinds enkele jaren samen met MIPS om het huidige systeem te valideren en manieren te vinden om de rotationele impact verder te verminderen. We hebben het gevoel dat deze technologie bij bepaalde valpartijen het verschil kan betekenen tussen leven en dood.

Een uitgebreide reportage over MIPS leest u in Wieler Revue 8