Column Iris Slappendel: Het einde is in zicht…

Column Iris Slappendel: Het einde is in zicht…

Iris Slappendel is vaste columniste van Wieler Revue. Deze column verscheen in Wieler Revue 2, 2015.

En het einde vond plaats op 28 februari. U wilt mij waarschijnlijk verbeteren en zeggen dat het op 28 februari juist allemaal ging beginnen. Rationeel gezien heeft u gelijk, emotioneel gezien echter niet. Op 28 februari verging de wereld niet, maar mijn winter wel. Op deze dag werd de Omloop Het Nieuwsblad verreden en dat is de officiële start van ‘het seizoen’. Dat betekent natuurlijk niet dat op 28 februari de lente aanbreekt. Ben je gek! Er is altijd een kans dat je die dag met een bevroren snottebel rond rijd en halverwege koers het ijs van je brillenglazen moet krabben. Maar het betekent wel het einde van een zeer lange en onzekere periode waarin mijn leefwereld verkleind werd tot de volgende informatiebronnen:

 

  1. Buienradar
  2. Wattagemeter
  3. Weegschaal
  4. Twitter (om te checken wat de concurrentie uitspookt)

Kortweg kun je de winter opdelen in twee periodes: afbreken en opbouwen. De eerste periode is simpelweg genieten. Vooral van dingen die je jezelf in het seizoen niet toestaat. Bovenstaande informatiebronnen worden daarbij volledig genegeerd. Even geen onbelangrijke wielernieuwtjes, even geen fiets, even geen contact met collega’s en vooral even geen contact met de weegschaal. Des te meer maak je contact met je vrienden en familie die je voor maanden verwaarloosd hebt. Je durft weer door bepaalde gangpaden in de supermarkt te lopen en zonder schuldgevoel iets uit de schappen te pakken (en op te eten). En je kunt weer een paar nachten doorhalen op je pumps met een wijntje in de hand zonder je constant af te vragen hoe slecht dit allemaal voor je (benen) is.

Maar dan komt de periode van opbouwen. Je stapt weer super gemotiveerd op de fiets. Er belandt een trainingsschema in je mailbox en je komt tot de schokkende ontdekking dat je al over een paar weken op een trainingsstage wordt verwacht. Ondertussen wordt je keihard met je neus op de feiten gedrukt (weegschaal te hoog, wattagemeter te laag, buitenradar lagedrukgebied, concurrentie op Twitter: #5uurlekkergetraind).

Ondertussen zijn we een paar maanden verder en heb ik redelijk vrede gesloten met bovenstaande informatiebronnen. Ik ben keihard aan het opbouwen geweest en alle meetinstrumenten slaan nu positief uit. Ik kan mijn ploeggenoten pijn doen op de fiets en ik laat me er niet afrijden tijdens trainingswedstrijden met de mannen. De afbraakperiode is nodig om weer energie op te doen voor de opbouwperiode maar alles bij elkaar is de winter een lange, onzekere periode. Het zal uiteindelijk allemaal wel goed komen op 28 februari. Maar hoe goed, dat kan geen enkele informatiebron mij vertellen. Over drie dagen is het allemaal duidelijk… Het einde van de winter en het begin van het seizoen, de Omloop!