VIDEO | Hirschi haalt het net niet na solo van 100 kilometer, Roglic verovert geel

Een tweede Pyreneeënrit naar Laruns die bijna nooit stilviel. Hieronder lees je wat er allemaal gebeurde.

marc hirschi

Waar enkele dagen geleden nog niemand mee wilde, leek nu het halve peloton mee te willen springen in de vroege vlucht. Het gevolg was een op hol geslagen peloton tot de eerste klim in de etappe van Pau naar Laruns. Pas op die eerste klim (Col de la Hourcère, HC), na 55 kilometer keiharde koers, ontstond er een groepje met Marc Hirschi (Sunweb), Sébastien Reichenbach, David Gaudu (Groupama-FDJ), Lennard Kämna, Davide Formolo (Bora), Warren Barguil (Arkéa), Jonathan Castroviejo (Ineos), Omar Fraile (Astana) en Daniel Martínez (EF).

Hirschi kreeg het op z'n heupen en ging er solo vandoor - hij had kortstondig Kämna in z'n wiel, maar die kon het tempo niet aan. In het peloton liet men eindelijk begaan en controleerde Jumbo-Visma (met Dumoulin opnieuw op kop van het uitgedunde peloton). Hirschi fietste na de eerste 'bergfase' een voorsprong van zo'n vier minuten bij elkaar op het peloton. De achtervolgende reed drie minuten achter een sterke Hirschi.

Na een lange afdaling en vallei was het op kleine 30 kilometer van de finish opnieuw (serieus) klimmen geblazen. Hirschi had op dat moment nog een voorsprong van 3 minuut 20 op het peloton dat nog steeds werd aangevoerd door Jumbo-Visma (Robert Gesink verrichte beulswerk). Op de niet al te lange, maar wel heel Marie Blanque - de laatste 4 kilometers dan toch - zette Gesink zich direct aan kant en was het aan Wout van Aert en daarna Sepp Kuss.

De Belg en de Amerikaan zorgden ervoor dat het verschil met Hirschi werd teruggebracht tot twee minuten en dat het peloton werd uitgedund tot een groepje van een man of 20. Toen Kuss uitstuurde plaatste Tadej Pogacar bijna onmiddellijk een demarrage die werd beantwoord door Tom Dumoulin, die de het groepje terugbracht naar het wiel van Pogacar en toen moest lossen. Onder andere geletruidrager Adam Yates deed dat al eerder. Pogacar, Bernal, Roglic en Landa waren de sterksten van de favorieten.

Ondertussen rondde Marc Hirschi als eerste de top, al was het verschil met de favorieten nog maar 18 seconden. Na een razendknappe afdaling liep de 22-jarige Zwitser zelfs weer uit. De laatste zes vals platte kilometers waren dan ook een heuse thriller: Hirschi versus de vier klassementsmannen. Het was de Zwitser van harte gegund, maar hij haalde het net niet. In het sprintje was hij ook nog dichtbij, maar twee Slovenen waren 'm te snel af: Tadej Pogacar won voor Primoz Roglic.

Het sprintje

Top 20 van de etappe

Het algemeen klassement

Nieuws
  • Cor Vos