Pogacar verpest Jumbo-feestje, Van Aert lost Bernal

Wat gebeurde er allemaal in de zware Jura-bergetappe naar de Grand Colombier? Je leest en ziet het hier!

jumbo-visma

De eerste vlakke helft van de etappe stond in het teken van - hoe kan het ook anders - de vroege vluchters. Het was weer een spervuur van demarrages en vanwege de tussensprint na 58 kilometer was het zelfs zo dat Peter Sagan en Sam Bennett even samen vooruit reden. Dat slaagde niet. Het peloton gaf acht man uiteindelijk wel de ruimte: Matteo Trentin, Simon Geschke (beiden CCC),Niccolo Bonifazio (Total), Marco Marcato (UAE), Pierre Rolland (B&B), Michael Gogl (NTT), Jésus Herrada (Cofidis) en Kévin Ledanois (Arkea).

Maar het meest opvallende dat er in de eerste uren gebeurde was toch de valpartij van Sergio Higuita. De Colombiaan ging hard tegen de grond nadat Bob Jungels hem op de fiets als het ware tackelde - niet expres, wel heel onhandig. De renner van EF Pro Cycling moest de Tour huilend verlaten. Ook Richard Carapaz ging even later nog tegen het asfalt.

Met nog 75 kilometer te gaan, was het klimmen geblazen. Er wachtten de renners drie cols en de toppers dachten vooraf allemaal dat het niet tot de laatste klim zou gaan duren voordat we aanvallen te zien zouden krijgen (van renners die hoog stonden in het algemeen klassement). Maar zo ging het niet. Het was als vanouds: een op kop sleurende Robert Gesink en Wout van Aert in het uitgedunde peloton op de eerste twee klimmen van de dag. Door hun beulswerk waren de sterkste mannen vooraan (Michael Gogl en Pierre Rolland) kansloos.

Van Aert lost Bernal bergop. Wie dat een tijdje geleden had gezegd, was voor gek verklaard. Maar het was wel wat er gebeurde op de Grand Colombier. Op de slotklim moest Egan Bernal al snel lossen onder de noeste arbeid van de Jumbo-Visma-renner. Hij was niet het enige slachtoffer, want ook bijvoorbeeld Nairo Quintana moest laten gaan.

Tom Dumoulin dunde na Wout van Aert het groepje uit tot nog dertien man. Hij neutraliseerde een aanval van Adam Yates en bleef bijna tot op de meet op kop rijden. Onder zijn hoge tempo kon of wilde niemand het proberen. Op een paar honderd meter van de streep zette Roglic aan en alleen Porte, Pogacar en Lopez konden volgen. Andermaal was het Pogacar die Roglic te snel af was in het sprintje. Tom Dumoulin finishte op 35 seconden van de eerste vier.

Top 10 van de dag

Top 10 van het algemeen klassement