Superman Lopez heerst op de Col de la Loze, Roglic pakt tijd op Pogacar

Wat een prachtige beelden vanaf de Col de la Loze! Hieronder lees je hoe het ging in de etappe van vandaag.

roglic

De dag van de gevreesde Col de la Loze. Maar toch vlogen de renners er in het vlakke begin van de etappe weer in. Hoewel de verwachting was dat de vluchters het niet zouden halen, kozen vijf klasbakken ervoor de aanval te zoeken: Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, Dan Martin, Gorka Izagirre en Lennard Kämna, de winnaar van gisteren. De Duitser moest evenwel z'n inspanningen van gisteren bekopen en loste op de flanken van de Madeleine.

De overgebleven vier zagen hun voorsprong op de Madeleine door het werk van Bahrain-McLaren - het was goed Wout Poels weer eens op kop van de groep der favorieten te zien - teruglopen tot iets minder dan anderhalve minuut. Het was duidelijk: de winnaar zat in de groep van de favorieten. De overige klassementsmannen druppelden daarna ook één voor één binnen, met Dumoulin op iets meer dan twee minuten van Miguel Angel Lopez.

Na een lange afdaling en een stuk vallei was het dan eindelijk zover: de Col de la Loze. Het eerste stuk richting Méribel nam Poels ook nog voor z'n rekening, maar met nog 13 kilometer te gaan zat zijn huzarenstukje erop. Ploeggenoot Pelle Bilbao nam over en gooide het tempo iets de hoogte in, waardoor onder meer Robert Gesink moest lossen. Jumbo-Visma was nog wel met 5 man vertegenwoordigd (Roglic, Dumoulin, Van Aert, Kuss en Bennett).

Deed Mikel Landa op het laatste, steile stuk van de klim iets met al het werk van z'n ploeg? Nou, nee. Want Pogacar nam het commando over, met als slachtoffer onder andere Tom Dumoulin. Daarna plaatste Miguel Angel Lopez een plaagstoot waardoor alleen Roglic, Pogacar, Kuss, Porte (ternauwernood) en de Colombiaan zelf overbleven vooraan.

Dat Superman vandaag over sterke benen beschikte, liet hij even later weer zien. Hij muisde er in z'n eentje van onder. Daarachter kraakte Pogacar. Het was één tegen één tegen één; een secondenspel. Lopez haalde het en Roglic pakte 15 seconden op Pogacar. Daarna druppelden ook de andere klassementsrenners één voor één binnen, met Tom Dumoulin op 2 minuut 14 van etappewinnaar Miguel Angel Lopez.

Top 10 van de dag

Het algemeen klassement na de Col de la Loze