HomeColumnsColumn | De liefde die Robert Gesink voor de fiets heeft, daar...

Column | De liefde die Robert Gesink voor de fiets heeft, daar kunnen we allemaal veel van leren

Robert Gesink heeft vakantie. Wat Robert Gesink doet in zijn vakantie? Fietsen. Onze redacteur leert er een les uit.

Robert Gesink trok twee grote rondes achter elkaar z'n Bianchi bijkans uit elkaar om een Sloveen aan de zege te helpen. Hij reed zoveel op kop van het peloton dat de motorcameraman en hij waarschijnlijk vanaf nu bij elkaar op de verjaardag komen. Ik kan de grimas van Gesink inmiddels dromen, zo vaak zag ik hem zichzelf helemaal leeg persen de afgelopen Tour en Vuelta.

Die zal wel moe zijn, dacht ik dus gisteren, twee dagen nadat de Ronde van Spanje in Madrid finishte. Die gaat 's even een week helemaal niks doen, dacht ik dus gisteren. Die smijt z'n fiets met een zucht van opluchting voor een poosje in de kelder, dacht ik dus gisteren. Een week lang Netflix proberen uit te spelen. Een week lang het wereldrecord Piña-Colada's-drinken-vanuit-een-hangmat proberen te verbreken. Een week lang met modeltreintjes spelen – ik heb geen idee wat Gesink er als hobby op nahoudt.

Wacht. Ik heb wél een idee wat Gesink er als hobby op nahoudt. Fietsen. Ik keek namelijk gisteren, vlak na al die gedachtes, op Instagram. En ja hoor, daar reed-ie op z'n mountainbike door de Andorese bossen. Niks Netflix. Niks Piña Colada's. Niks modeltreintjes. Een fiets. Een iets andere dan waar hij de afgelopen 100 dagen bijna aan een stuk door op zat, maar toch: een fiets.

En vandaag weer. Een filmpje dit keer. Holderdebolder over een geitenpaadje naar beneden. Je zag duidelijk een man die het naar z'n zin had. Eén dagje liet hij de fiets voor wat-ie was. Maar daarna riep het zadel alweer. Je hebt liefhebbers, daarna een hele tijd niks, dan komt Laurens ten Dam al barbecueënd en lurkend aan een hipsterbiertje voorbijfietsen, maar de ultrahypermegaliefhebber heet toch echt Robert Gesink.

Terwijl de fiets het voor Gesink toch niet altijd makkelijk heeft gemaakt om zo van 'm te blijven houden. Hij viel er vaak vanaf. Met alle gevolgen van dien: welke bot in z'n lijf brak de Achterhoeker immers niet. Maar de liefde bleef. Onvoorwaardelijk. En kijk 'm nu genieten.

De les voor jouw dagelijks leven? Dat is de Gesink-doctrine. Probeer van Excel te houden. Of van die ene collega die je niet kan luchten of zien. Of van die vaatwasser die nog uitgeruimd moet worden. Of van die ene klant die je maar met irritante vragen blijft bestoken in de mail. Of van… wat er ook maar even tegenzit.

Hou vol. Ooit valt het allemaal op z'n plek en zit je op dag twee van je vakantie genietend achter een Excel-sheet te denken aan het moment moment dat je vanavond de vaatwasser weer mag uitruimen, onderwijl append met die ene collega die best mee bleek te vallen.

Disclaimer: een fiets is natuurlijk wel leuker dan Excel, vaatwassers en irritante collega's. Zo eerlijk moet ik ook zijn.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Belg wint knettergekke downhillrace op eiland in Afrika en deelt spectaculaire GoPro-beelden

Megavalanche La Réunion is een enduro massa-evenement waarbij het de bedoeling is om met...

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Niels Albert legt uit waarom zoveel crossers last hebben van rug: ‘Sponsors plezieren’

Mathieu van der Poel zag vorige winter zijn hele veldritseizoen in het water vallen...

Opvallend: 89-jarige man pakt Amerikaanse nationale cyclocrosstitel

We kennen allemaal het verhaal van Alejandro Valverde. De veteraan ging pas op zijn...

Meer zoals dit

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Niki Terpstra rijdt Zesdaagse Rotterdam met prachtig gepersonaliseerde fiets

Na twee jaar afgelasting in verband met het coronavirus is de Wooning Zesdaagse in...