Pedro Delgado: 'Lance Armstrong is voor mij de grootste renner van zijn tijd' 

De Spaanse oud-Tourwinnaar houdt er een uitgesproken mening op na.

pedro delgado

Pedro Delgado won in 1988, een seizoen na zijn PDM-jaren, de Tour de France. Inmiddels is de Spanjaard alweer 60 en werkt hij als wielercommentator/analist. In die hoedanigheid liet de oud-Tourwinnaar weten dat hij Lance Armstrong ook nog steeds ziet als iemand die de Tour heeft gewonnen.

Volgens Delgado was Armstrong ondanks alles de sterkste renner van zijn generatie, zo liet hij weten aan de website Cycling Today. "Ik beschouw hem als winnaar van de Tours tussen 1999 en 2005, als de grootste renner van zijn tijd. Tuurlijk, hij heeft een hoop verkeerd gedaan, maar laten we ook zijn goede dingen niet vergeten; zijn inzet tegen kanker bijvoorbeeld. Z'n imago na de dopingbekentenis is een beetje een eigen leven gaan leiden en dat is zonde."

De Spanjaard vindt dat de prestaties en de capaciteiten van Armstrong niet helemaal ondergesneeuwd mogen worden door zijn dopinggebruik. "Doping geeft je geen vleugels. Het helpt maar een beetje. Hij had zonder doping misschien niet zeven keer kunnen winnen, maar toch zeker vijf keer. Armstrong was vooral ook sterk in z'n hoofd. Dat had hij voor op Jan Ullrich, die misschien wel meer fysiek talent had."

Delgado beseft dat de Amerikaan de sport veel schade heeft toegebracht, maar hij ziet ook de keerzijde. "Het soms wat slechte imago van de wielersport is voor een deel aan Armstrong te wijten, maar vergeet ook niet dat een deel van de populariteit juist door hem komt. Wielrennen was een Europese sport; hij heeft er voor gezorgd dat de sport veel internationaler is geworden."