HomePelotonpraatDit vinden wij de 10 fijnste venten in het huidige peloton

Dit vinden wij de 10 fijnste venten in het huidige peloton

Bij deze 10 renners denk je toch direct: fijne vent (oké, bij 6 misschien iets minder..)! Onze redacteur wel in ieder geval en daarom maakte hij deze top 10.

Even een paar diclaimers vooraf..

Disclaimer I: Profwielrenners zijn bovengemiddeld vaak fijne venten, zeker als je het vergelijkt met een bepaalde beroepsgroep waarvan de leden voor geld tegen een bal trappen, dus, beste profwielrenner, als je dit leest en er niet tussenstaat: de kans is groot dat je wel degelijk een fijne vent bent, maar het gewoon net niet hebt gehaald… – een lijstje maken met de 10 Grootste Hufters uit het peloton was een veel grotere uitdaging geweest (misschien komt het er wel nog 's van trouwens..)

Disclaimer II: Dit blijft natuurlijk altijd een behoorlijk subjectief gebeuren – zo waren collega Tom en ik het over veel namen snel eens, maar opperde hij Iljo Keisse. Nu heb ik niks tegen Iljo Keisse en zou ik – op z'n Vlaams gezegd – best eens een Duvel met hem achterover willen kappen, maar de top 10 haalt hij bij mij toch niet.

Disclaimer III: Mathieu van der Poel en Wout van Aert vind ik ook ontzettend fijne venten, maar die staan al vaak genoeg in de schijnwerpers, dus voor dit lijstje heb ik ze even buiten beschouwing gelaten.

Dat waren de disclaimers, vol trots presenteer ik nu de Eregalerij van het Genootschap der Fijne Wielerventen!

1) Robert Gesink

De Fijnste Vent van het peloton is zonder twijfel Robert Gesink, de afgelopen Tour en Vuelta het testbeeld van het peloton als het bergop ging. Maar ondanks al dat beukwerk op kop, geniet hij er met volle teugen van, iedere training weer. Ik denk niet dat er een grotere liefhebber bestaat, zelfs Laurens ten Dam niet (zo gaf Gesink onlangs aan dat hij vermoedde dat hij na z'n carrière meer op de fiets zal zitten dan nu omdat hij dan geen verplichte rustdagen meer hoeft te nemen…)

Nou, toen ik laatst op Instagram ook nog zag dat hij tijdens een Andorees trainingsritje stopte om een blikje van de weg op te rapen, wist ik het helemaal zeker: Robert Gesink wordt de nummer 1 in mijn lijstje van fijne wielerventen. Gefeliciteerd, Robert!

2) André Greipel

Die brede glimlach van de goedlachse Duitser is natuurlijk alleen al schitterend, maar dit lijstje is niet op uiterlijk samengesteld. Nee, André Greipel is gewoon een hartstikke fijne vent. Dat kan ik opnieuw uit gaan leggen, maar ik heb er al eens een hele column over geschreven, dus ja, ik ga geen dubbel werk doen..

3) Oliver Naesen

Zelfspot is een zeer belangrijk criterium om het bij mij tot fijne vent te schoppen. En daarom staat Oliver Naesen bij mij op 3. Ik heb soms moeite z'n Oost-Vlaamse accent te verstaan, maar als ik 'm versta, dan komt er bijna altijd iets grappigs uit z'n mond, dat niet zelden ten koste van hemzelf gaat. Zo is de manier waarop hij met 'Tiegemberg-gate' omgaat schitterend.

4) Geraint Thomas

Ook Geraint Thomas is in dit lijstje terechtgekomen door z'n heerlijke zelfspot en humor in het algemeen. De Welshmen beschikt over die heerlijke onderkoelde Engelse (of Welshe?) humor. Een paar tweets ter bewijs, over Flappie (ja, echt,), CNN, z'n Giro van afgelopen seizoen en een tweet waarin hij laat zien over sportmanship te beschikken, ook al rijdt hij zelf bij de concurrent.

5) Zdenek Stybar

Zdenek Stybar is de man die je op kan vrolijken als je bijvoorbeeld in de ergste pandemie zit sinds de Tweede Wereldoorlog… o wacht, daar zitten we middenin. Nou ja, dan kan Stybar je dus opvrolijken, want de vervlaamste Tsjech is volgens mij altijd vrolijk en altijd goed voor wat mooie uitspraken – zie ook onderstaand artikel over z'n trainingsritjes met Mathieu van der Poel.

6) Annemiek van Vleuten

Fijne vent… Noem ik Annemiek van Vleuten nou een vent?! Nee, natuurlijk niet – of ja, een beetje. Maar het is goed bedoeld. Fijne vent is overdrachtelijk bedoeld; de term 'fijne vent' is genderneutraal. Fijne vent (m/v) dus. En dan is Annemiek er zeker eentje. Want ze bewandelt – of befietst zo je wil – niet de gebaande paden. Trainen met de mannen. Kiezen voor Movistar in plaats van de echt grote ploegen bij de vrouwen. Tripjes naar Colombia. Allemaal fijneventmateriaal – en dan heb ik het nog niet over een week na een polssbreuk alweer een WK rijden.

7) George Bennett

De Nieuw-Zeelander heeft ook die heerlijke Angelsaksische humor. Daarnaast is hij een soort filosoof; maatschappelijk zeer betrokken ook. Maar goed, woorden zijn eigenlijk wel overbodig als je dit filmpje ziet…

8) Thomas de Gendt

Thomas de Gendt kleurt de wielersport als geen ander. Niet voor niets kennen we de term 'een De Gendtje doen'. Dan gaat het over een monsterontsnapping, vaak tegen beter weten in, maar die toch ook niet zelden met de handen in de lucht afsluiten. Als De Gendt niet op z'n fiets zit dan stelt-ie zich kwetsbaar op (in z'n boek schrijft hij open over depressie en huwelijksproblemen) of is-ie uitermate grappig (sorry Thomas, dat we net deze tweet hebben uitgekozen..)

Vooruit, nog een actuele dan…

9) Heinrich Haussler

Een Australische Duitser/Duitse Australiër, dan ben je sowieso een bijzonder heerschap. En dat is Heinrich Haussler. Ik vond het altijd al wel een fijne vent, maar hij kwam pas echt in aanmerking voor een plek in dit lijstje toen ik hoorde van wat hij allemaal doet voor het veldrijden; namelijk alles. Z'n ploeg vindt het prima, maar doet verder niks, waardoor Haussler bibberend z'n eigen fiets staat af te spoelen, wat reparaties uitvoert en daarna onder de modder in de auto stapt. Zie voor uitgebreide kennismaking met de veldrijder Heinrich Haussler onderstaand artikel.

10) Tom Dumoulin

Toen Tom Dumoulin z'n hopelijk tijdelijke (maar dat moet-ie lekker zelf weten) afscheid aankondigde dacht ik uiteraard terug aan al die fijne sportieve momenten. Maar meer nog dacht ik aan z'n optredens in de media. Altijd een zinvol antwoord waar hij over nadacht. Altijd eerlijk. Nooit clichés. Nooit wegduiken. Een sieraad voor de sport.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Toeschouwer filmt hoe motard in publiek terechtkomt langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Pogacar: ‘De Kwaremont ligt me het beste, maar het is haast onmogelijk om Van der Poel en Van Aert te lossen’

Al was de Sloveen er dicht bij op de Oude Kwaremont. Van der Poel...

Mathieu van der Poel ondanks tweede plek tevreden: ‘Voelde me goed, wilde harde finale voor volgende week’

Mathieu van der Poel opende de finale van de E3 Saxo Classic met een...

Primoz Roglic deelt belangrijke tik uit in Ronde van Catalonië: Evenepoel komt te kort

Het traject van deze vijfde rit in Catalonië was hoofdzakelijk vlak. Maar na 170...

Meer zoals dit

📸 Wat en hoeveel eet en drinkt Mathieu van der Poel tijdens een koers? Je ziet het hier!

Wielrenners en hun voeding, er wordt deze dagen veel over gezegd en geschreven. Zo...

📸 Remco van Anderlecht, maar AA Gent lijft Wout, Dylan en Tiesj in…

Remco Evenepoel speelde lange tijd bij Anderlecht, Mathieu van der Poel speelde zelfs even...

5 Redenen waarom de E3-Prijs stiekem de mooiste koers van het jaar is

Niks Strade Bianche, Roubaix of De Ronde... Onze redacteur is verliefd op de E3; en wel om onderstaande 5 redenen!