Thomas de Gendt: 'Heb weinig meer te zoeken in de Tour, heb mijn motor kapotgemaakt' 

De Belg maakt van zijn hart geen moordkuil: zoals hij er nu naar kijkt heeft hij zijn laatste Tour gereden en hij weet ook wel waar dat aan ligt.

thomas de gendt
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Doorgaans is Thomas de Gendt altijd goed voor een kwinkslag, maar in gesprek met Sporza was hij na afloop van de laatste bergetappe in de Tour toch een stuk serieuzer. Hij vertelde dat het waarschijnlijk zijn laatste Tour is geweest en dat hij toe is aan rust.

"Ik heb hier weinig meer te zoeken; iemand anders kan beter mijn plaats innemen. De kans is heel groot dat dit mijn laatste Tour was. Luz Ardiden is een mooie klim om mee te eindigen. Voor mezelf heb ik hier nog heel weinig te zoeken, enkel als knecht. Dan kan ik mij beter op een ander programma focussen", is De Gendt eerlijk.

Dit seizoen zal dat programma overigens nog beperkt zijn voor de Belg. Hij is doodmoe en rijdt de Vuelta niet. "Ik geraak niet meer gerecupereerd zoals andere jaren. Twee jaar geleden heb ik de drie grote rondes na elkaar gereden en ben dan bijna zonder rust herbegonnen in de Tour Down Under. In de lockdown had ik eigenlijk ook geen rust en dan heb ik met de Tour en Giro twee grote rondes in twee maanden tijd gereden. Dat heeft mijn motor kapotgemaakt."

Tijd voor een pauze dus. "Het is wellicht niet slecht om een paar maanden van de fiets te stappen en pas te herbeginnen in bijvoorbeeld Parijs-Nice. Hoogstwaarschijnlijk rijd ik dit jaar enkel nog de Ronde van Noorwegen en enkele Belgische eendagskoersen, als ze iemand tekortkomen."

Voor wat betreft de Tour de France is de cirkel rond voor De Gendt. "Deze klim zat ook in de eerste Tour die ik deed, in 2011. Dat is wel mooi."