HomeColumns5 Voorstellen om de UCI-kalender te hervormen (en het seizoen nóg interessanter...

5 Voorstellen om de UCI-kalender te hervormen (en het seizoen nóg interessanter te maken)

Onze redacteur vindt wielrennen natuurlijk al fantastisch, maar denkt dat het met wat veranderingen (soms best grote) in de racekalender allemaal nóg leuker wordt. Eens met zijn voorstellen?

1) Giro en Vuelta wisselen van plek

In de Giro is het bijna jaarlijkse kost dat er een etappe met een hoge col erin moet worden aangepast (denk aan de Stelvio) omdat-ie nog niet open is. Zonde. In de Vuelta zul je dat in mei niet snel zien – het weer is er beter en de cols zijn over het algemeen ook wat lager.

2) Die Giro na de Tour vindt ook ietsje later plaats

Sorry beste Spanjaarden, maar de Giro is toch een meer prestigieuze ronde dan de Vuelta. Daarom moet het aantrekkelijk worden gemaakt om de dubbel te doen. Nu zit de derde grote ronde van het seizoen (nu de Vuelta, als het aan mij ligt de Giro) veel te dicht op de Tour.

In plaats van augustus, wordt september de maand van de derde grote ronde – de Giro dus. Dientengevolge schuift het WK ook wat op; de strijd om de regenboogtrui zal begin oktober verreden worden.

De Stelvio in de sneeuw, die kans is in september aanzienlijk kleiner. | Beeld: Cor Vos

3) Parijs-Roubaix verhuist voor altijd naar het najaar – het najaar moet sowieso interessanter

Met dat latere WK wordt het echte najaar al wat interessanter, maar dat kan nog veel beter. Nu was er noodgedwongen Parijs-Roubaix, maar als die er niet is, dan is het eigenlijk best wel karig, met bijvoorbeeld alleen Lombardije als monument.

Dat kun je op twee manier oplossen: koersen in het najaar opwaarderen naar World Tour, of koersen uit het voorjaar verplaatsen naar het najaar. Roubaix in de herfst zou bijvoorbeeld een mooi blokje kunnen vormen met Kuurne-Brussel-Kuurne of de Omloop, die nu in hetzelfde weekend verreden worden. Lombardije zou een kooi blokje kunnen vormen met bijvoorbeeld de Strade Bianche.

Het is daarbij wel belangrijk dat er dus van die blokjes gevormd worden van koersen die door dezelfde types renners gereden worden. En ook aan de verplaatsingen moet gedacht worden. Niet op zondag in Italië, midweeks in België, en dan het weekend erop weer in Italië.

Hoe het ook zij: er moet meer op het hoogste niveau gekoerst worden in het najaar. Het weer laat dat de afgelopen jaren ook toe in onze contreien, terwijl begin maart en eind februari koersen nog weleens afgelast worden vanwege sneeuw.

4) Het WK-ploegentijdrit keert terug (maar niet tijdens het ‘landen-WK’)

Een prachtige discipline die een geheel weekend verdient (op zaterdag de vrouwen, op zondag de mannen). De ploegen meten zich met hun beste renners/renster en het beste materiaal. Een prestigestrijd! Deze wedstrijd kan mooi ergens in het najaar op de kalender, met World Tour-status dus!

5) De kalender voor de cross wordt drastisch hervormd

Hierboven lees je uitgebreid wat er volgens mij veranderd moet worden aan de crosskalender, maar het adagium is: less is more. De grote crossen zullen gereden worden in december en januari – het wereldbekerklassement (dat dan uit een cross of acht zal bestaan.

Het doel is om meer wegrenners naar het veld te krijgen. Of, meer toekomstgericht: jonge renners niet voor de weg te laten kiezen, maar altijd voor én de weg én de cross laten gaan. De andere crossen hoeven zeker niet te verdwijnen, maar er zal wel duidelijk een World Tour komen – de wereldbekers – en crossen van minder belang.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Column | Tom Dumoulin stopt zoals hij z’n hele carrière was: een bedachtzame, altijd analyserende, open en eerlijke topsporter

Onze redacteur over de aankondiging van Tom Dumoulin om na 2022 te stoppen. Die aankondiging zegt wat hem betreft alles over de grote sportman die Tom Dumoulin is (en hij weet ook wel een leuke nieuwe baan voor 'm na 2022: premier van Nederland...)