Leuk wielerfeitje: de gele trui werd halverwege een oude Tour de France geïntroduceerd 

De gele trui was niet altijd onderdeel van de Tour de France. Lees hieronder hoe hij pas halverwege een Tour vlak na de Eerste Wereldoorlog opeens geïntroduceerd werd.

mathieu van der poel

De gele trui is nu een instituut. Het is de droom van iedere renner om eens de leiderstrui van de grootste wielerwedstrijd ter wereld aan te mogen trekken. Maar de leider in de Tour kreeg die trui net altijd uitgereikt. Eigenlijk is het uit nood geboren.

Daarvoor moeten we terug naar de Tour van 1919. De eerste negen etappes van de dertiende editie van de Ronde van Frankrijk, de eerste na een tussenpauze van vier jaar vanwege de Eerste Wereldoorlog, werden verreden zonder gele trui.

Na die negende rit klaagde een stel journalisten dat ze de leider in de koers helemaal niet goed konden herkennen bij Tourbaas Henri Desgrange. En toen was er vanaf rit 10 ineens de gele trui. Desgrange koos voor de kleur geel voor de herkenbare trui omdat het organiserende blad L'Auto toentertijd op geel papier werd gedrukt.

De eerste geletruidrager is dus niet Maurice Garin, die de eerste Tour de France won in 1903, maar de Fransman Eugène Christophe, die het kleinood vier dragen droeg. Daarna moest hij hem afstaan aan de Belg Firmin Lambot, die dus de eerste was die met de trui in Parijs op het podium stond.