HomeAchtergrondDe mooiste wielermomenten van 2021 (4): 'Kansloos gnoekalfje' Taco van der Hoorn...

De mooiste wielermomenten van 2021 (4): ‘Kansloos gnoekalfje’ Taco van der Hoorn redt het tegen de rest van de wereld in de Giro

We nemen je mee terug naar de mooiste wielermomenten van een fantastisch wegseizoen. In het vierde deel van de serie de zenuwslopende etappewinst van Taco van der Hoorn in de Giro. Wielrennen zoals het ooit bedacht is, volgens onze redacteur...

De etappezege van Taco van der Hoorn in de Giro is misschien niet hét wielermoment van het jaar, maar wat mij betreft is de foto van zijn zegegebaar wel de mooiste wielerfoto die dit jaar is gemaakt. Tuurlijk, Mathieu van der Poel en Wout van Aert die een babbeltje slaan in de Tour, dat is mooi. Maar er gaat toch niks boven pure blijdschap.

En als iets pure blijdschap uitstraalt, dan is dat het gezicht van Taco van der Hoorn dat je hierboven ziet. Het was ook een heel terecht blij gezicht, want Taco van der Hoorn had net iets bijzonders gedaan.

Hij had het peloton verrast. De derde rit in de Giro van afgelopen seizoen mondde niet uit in een sprint. Nee, het werd Taco tegen de rest van wereld en Taco won. Op hangen en wurgen – 4 seconden hield hij over. Maar hij won.

Ik ben heel eerlijk: dat had ik niet verwacht toen ik naar de etappe keek. Door schade en schande wijs geworden, zag ik 'm alweer teruggepakt worden zoals je in natuurfilms een horde leeuwen zich op een kansloos gnoekalfje ziet storten.

Ergens in de blijdschap zie je bij Van der Hoorn zelf ook nog wel een beetje de verbazing. Maar Taco van der Hoorn moet zich na dit seizoen niet meer verbazen over Taco van der Hoorn. Taco van der Hoorn kan namelijk heel hard fietsen.

Ook ik knoop dat in m'n oren en zal voortaan als hij vooruit rijdt rustig achterover leunen in m'n zetel. Taco van der Hoorn is geen kansloos gnoekalfje; hij is een volgroeide op hol geslagen gnoe die door niks of niemand is te stoppen!

Hierboven lees je de drie eerste wielermomenten van 2021 die ik uitzocht in deze serie. En more to come, want het was een fantastisch seizoen, dus genoeg om uit te kiezen! Als je denkt: dit hoort echt bij de beste wielermomenten van 2021, laat het vooral weten! Bij voorkeur iets waar geen Nederlander bij betrokken is, want op de een of andere manier zijn het bij mij voorlopig alleen maar prestaties van Nederlanders…

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Meer zoals dit

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...