Welke actieve renners zijn de koningen van de etappekoersen en wonnen er de meeste? Deze statistieken maken het duidelijk!

De aanvoerder van het lijstje is geen verrassing (maar z'n aantal zeges is wel indrukwekkend!), maar er staan toch ook een paar verrassende namen in het lijstje.

alejandro valverde

Een blik op de statistieken geeft je soms een heel andere kijk op de zaken. Zo is er de statistiek waaruit toch wel blijkt dat Wilco Kelderman een beetje een onderschatte renner is. Hij wint niet veel, maar is altijd present in de top 10.

In het lijstje van de Finse wielergek en Twitteraar @ammattpyoraily komt Kelderman evenwel niet voor, want dat gaat over nog actieve renners die wél op het bovenste schavot van het podium terechtkwamen, en dan als winnaar van een etappekoers om precies te zijn.

Het zal je niet verbazen dat Alejandro Valverde met zijn lange loopbaan en talent het lijstje aanvoert. De Spanjaard won met de Vuelta in 2009 een grote ronde, maar was ook meerdere keren de sterkste in het algemeen klassement van etappekoersen als de Dauphiné en de Ronde van Catalonië.

Dat je niet per se een veteraan hoeft te zijn om in dit indrukwekkende lijstje met name te staan, bewijst Remco Evenepoel. De jonge Belg is pas drie jaar prof (met een lange blessureperiode), maar slaagde er toch al in om 7 etappekoersen op z'n naam te schrijven. Hij was de sterkste in onder andere de Ronde van Polen en de Baloise Belgium Tour (twee keer).

Hieronder het lijstje, waarbij toch ook de naam van Edvald Boasson Hagen opvalt. De Noor dankt z'n klassering onder andere aan eindzeges in de Eneco Tour (2x), de Ronde van Noorwegen (3x) en de Tour of Britain (2x).

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.