HomePelotonpraatColumn | Dit zegt alles over de grootse sportvrouw én liefhebber die...

Column | Dit zegt alles over de grootse sportvrouw én liefhebber die Marianne Vos is: drie woordjes in haar Twitter-bio

Onze redacteur stuitte bij toeval op de Twitter-bio van Marianne Vos. De beste drie woordjes achter elkaar ooit door een wielrenner opgeschreven.

Ik zag Marianne Vos voor de achtste keer wereldkampioen in het veld worden op mijn telefoon, in de trein van Meppel naar Groningen. Het was zaterdagavond rond een uurtje of half elf en ik was volkomen nuchter.

Zestien jaar eerder werd Marianne Vos voor het eerst wereldkampioen in het veld – de beelden van beide zeges lijken overigens angstaanjagend veel op elkaar. Vos zelf was achttien; ik was student, en dus hoogstwaarschijnlijk niet nuchter op het moment dat ze juichend over de streep kwam.

Het is niet dat ik je per se op de hoogte wil houden van de ontwikkeling in mijn alcoholconsumptie; het is meer om aan te geven dát er tussen die twee wereldtitels nogal wat ontwikkelingen in mijn leven hebben plaatsgevonden. Van lallend door het leven naar zaterdagavond broodnuchter in de trein van Meppel naar Groningen, zou een reclame voor een telefoon- en internetprovider het waarschijnlijk verwoorden.

Marianne Vos won in de tussentijd alles wat er te winnen viel. Ze is één van de grootste sportvrouwen die dit land ooit gekend heeft en bovendien een pionier in het vrouwenwielrennen. Dat er komend seizoen eindelijk een (redelijk) volwaardige Tour de France voor vrouwen is en bijna alle klassiekers nu een vrouwenversie hebben die live op tv wordt uitgezonden is voor een niet onbelangrijk deel op het conto te schrijven van Marianne Vos.

Dat is mooi en belangrijk allemaal, maar ik wil het hier hebben over drie woordjes die ze waarschijnlijk zonder er al te de diep over na te denken opschreef. In het laatste stuk van m'n treinrit, het moet zo ongeveer bij Beilen zijn geweest, toen Vos net wereldkampioen was, kwam ik namelijk terecht op de Twitter-pagina van Marianne Vos – waarom weet ik niet meer, je doet nog eens wat tegen de verveling in de trein.

Ik scrolde wat door haar tweets, naar beneden, weer naar boven, en toen viel m'n oog op die drie woordjes in haar bio. Fulltime-hobby-cyclist. Prachtig. Het zegt alles over de liefhebber Vos. Peter Winnen, Thijs Zonneveld, het zijn gevierde wielerschrijvers met een koersverleden, maar over deze drie van Vos gaan ze nooit heenkomen.

De beste Twitterbio ooit. | Beeld: Twitter.com

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Neem deze 5 renners absoluut níét op in je Tourpooltje

Stressen! De periode vlak voor de Tour is voor de renners een spannende tijd...