Hoe Tadej Pogacar ook 'succes' boekte op het WK veldrijden met een Zwitsers toptalent

Tadej Pogacar rijgt de successen aaneen op de weg, maar ook op het WK veldrijden boekte hij indirect een succesje.

Christen
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Hoewel bij de mannenjunioren David Haverdings als absolute topfavoriet gold, ging een Zwitser aan de haal met de wereldtitel. De Nederlander Haverdings viel vroeg in de wedstrijd, waarna in een sprint met drie Jan Christen de beste was. Daarmee bezorgde de Zwitser Tadej Pogacar indirect ook succes op het wereldkampioenschap veldrijden.

Dat zit als volgt: Christen, geboren op 26 juni 2004, komt uit voor Pogi Team UAE Generali. Een naar de tweevoudig-Tourwinnaar vernoemd juniorenteam dat wordt gesponsord door diens team UAE Team Emirates. In eerste instantie draagt de ploeg vooral financieel bij, maar UAE Team Emirates wil de ploeg op termijn ook gebruiken als een soort voeder van de hoofdmacht.

Christen is begin dit jaar al mee geweest op trainingskamp met UAE Team Emirates en Pogi Team-manager Miha Koncilija gaf tegen Cyclingnews toe dat Christen al een voorcontract heeft getekend bij de ploeg van Pogacar. Christen werd in 2021 op de weg onder meer zesde op het EK en het WK tijdrijden finishte hij als zevende.

Koncilija vertelde vorig jaar ook tegen Wieler Revue over het project dat Pogacar is gestart met jeugdrenners. De prestaties van Pogacar maken de mogelijkheden bij Rog Ljubljana wielerclub een stuk groter. "Allereerst door zijn prestaties, maar vorig jaar besloot hij ook geld te doneren. De jeugdteams heten nu Pogi-Team. Dat Tadej op zijn leeftijd al bijdraagt aan het Sloveense wielrennen zegt veel over hoe volwassen hij is."

"Onze club ontvangt verder vooral geld van de gemeente Ljubljana, want daar willen ze kinderen stimuleren om te sporten. Toen Tadej kind was moest ik op zoek naar rennertjes, maar nu meldt haast iedere dag wel iemand zich aan." Op het moment van het interview was nog niet bekend dat ook UAE Team Emirates financieel zou bijdragen.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.