Interview | Wout van Aert over de Wolfpack: 'Ik denk niet dat het onze ambitie moet zijn om hen te kopiëren'

Het is Jumbo-Visma menens in het voorjaar. Ze willen (nog beter) scoren met Wout van Aert als kopman en daarom trokken ze onder meer Tosh Van der Sande, Christophe Laporte en Tiesj Benoot aan. Met deze omkadering is het nu aan de Belgisch kampioen, maar zorgt dat ook voor extra druk?

Interview | Wout van Aert over klassiekerplannen: 'Mag ook wel verwachten dat ploeg me zo goed mogelijk omringt'
  • Wout van Aert Wout van Aert

"Als we er van uitgaan dat iedereen op niveau is en geen tegenslag krijgt, gaat het verschil heel groot zijn. Op een paar uitzonderingen na zat ik de afgelopen jaren altijd alleen in de finales. Met de kwaliteit die we nu hebben, moet het de bedoeling zijn dat we daar met drie, vier jongens zitten. Dat gaat een heel groot verschil zijn.", legt Van Aert uit in de Wieler Revue Seizoengids.

"Of we net zo sterk zijn als Quickstep? Ik denk niet dat het onze ambitie moet zijn om hen te kopiëren of per se even sterk te zijn. We willen gewoon winnen, maar we kunnen wel van ze leren natuurlijk. Bij Quickstep staat niet van tevoren vast wie de koers moet winnen, terwijl ik denk dat ik bij onze ploeg altijd de uitgesproken kopman zal zijn."

De komst van Benoot, Van der Sande en Laporte en de intentie om het nog beter te doen in de klassiekers zorgt niet voor extra druk bij de Belgisch kampioen, integendeel. "Het geeft me alleen maar vertrouwen. Ik word betaald en behandeld als kopman. Van mij wordt verwacht dat ik win. Dan is één van de dingen die ik verwacht dat de ploeg me zo goed mogelijk omringt en dat is zeker iets dat ze nu extra gedaan hebben. Het geeft vertrouwen, niet extra druk."

Grote Drie

Van Aert focust zich dit voorjaar niet per se op Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel. De Fransman heeft er immers voor gekozen om dit voorjaar de Ardense klassiekers te rijden, terwijl het van Van der Poel nog maar afwachten is of hij op tijd wedstrijdfit is. Daarmee kan de dynamiek van de kasseiklassiekers heel anders zijn. "Je praat met Mathieu en Julian niet over de eerste de besten, maar elk voorjaar kent ook z’n nieuwigheden. Wie had vorig jaar in januari voorspeld dat Kasper Asgreen een van de toppers ging zijn? Zoiets zal dit jaar ongetwijfeld weer gebeuren. Er zal genoeg blijven zoals het was, maar veel gaat toch weer afwachten worden."

Lijstjes afwerken is iets dat je steeds meer ziet in de moderne wielrennerij. Van Aert gaf immers ook al aan dat te doen. Dat WK veldrijden heeft hij al drie keer op zak, een vierde keer maakt minder verschil. Dan liever een keer de Ronde of Parijs-Roubaix. Het brengt echter wel een risico met zich mee, wanneer je alle eieren in één mandje legt is de kans dat het misloopt natuurlijk een stuk groter. Kun je in dat geval, dat het dus misloopt, per definitie spreken van een mislukt voorjaar?

"Poeh, dat is een directe vraag. Je krijgt nu een niet-direct antwoord”, is het lachende antwoord. "Het hangt altijd van de omstandigheden af en als dat niet zo is, heeft er vast iets tegengezeten. Ik weet ondertussen wel hoe alles moet kloppen op de ene dag. Vorig jaar heb ik ze ook niet gewonnen en ik denk niet dat je over een slecht voorjaar kunt spreken. Ik hoop dit jaar iets minder koersen te winnen, maar wel de juiste. Het blijft afwachten hoe het op de dag zelf loopt."

Het complete interview met Wout van Aert leest u in onze Seizoengids. Deze ligt nu in de winkel (ook in België!) en is online te bestellen via deze link. In het interview gaan we nog dieper in op de nieuwe voorjaarskern van Jumbo-Visma en de rol van Van Aert daarin, als kopman.

Via dezelfde website kunt u ook een abonnement afsluiten op ons tijdschrift. Wieler Revue is het oudste en langstlopende wielertijdschrift van Nederland en verschijnt 10 keer per jaar.

Nieuws
  • Team Jumbo-Visma