Romantiek in de wielerwereld: 10 koppels die de liefde vonden in het wielrennen

Op Valentijnsdag laten we je zien wie met wie is in de wielerwereld, want uiteraard doet cupido z'n werk in het peloton...

alaphilippe marion rousse

1) Tadej Pogacar en Urska Zigart

De vriendin van de tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar is 27-jarige vriendin Urska Zigart. De Sloveense heeft misschien niet het supertalent van Pogi, maar is wel degelijk renster in de Women's World Tour. Ze gaat haar vierde seizoen in bij Team Liv AlUla Jayco.

Na de Tour van 2021 reden ze samen overigens ook nog wat rondjes over de Champs, maar dan op een deelfiets die je kunt huren op straat.

2) Anna van der Breggen en Sierk Jan de Haan

De inmiddels gestopte Van der Breggen trouwde in 2018 met Jumbo-Visma-ploegleider (of coach, zoals op de officiële site van de ploeg staat) Sierk Jan de Haan.

Zoals je hieronder leest, doen de twee niet aan vaste rolpatronen, want het was Anna die Sierk Jan ten huwelijk vroeg tijdens een tripje in Amerika.

3) Jeffrey Hoogland en Shanne Braspenninx

Waarschijnlijk kun je je de beelden nog wel herinneren van de Spelen in Tokio van 2021: baanwielrenners Hoogland en Braspenninx die allebei meeleefden met elkaar tijdens hun gouden races. De twee kochten meteen na de Spelen samen een huis van al dat goud...

4) Nog een baankoppel: Matthijs Büchli en Laurine van Riessen

Ook Büchli won goud op de teamsprint in Tokio, maar hij moest helaas z'n vriendin Laurine van Riessen op een heel andere manier ondersteunen. De oud-schaatster kwam hard ten val in de keirin. Büchli bleef bij haar in het ziekenhuis, waar ze samen haar verjaardag vierden. Ook dat - of misschien wel juist dat - is liefde!

5) Julian Alaphilippe en Marion Rousse

De Franse wereldkampioen en oud-renster, wielercommentator bij de Franse tv en koersdirecteur van de Tour de France Femmes Marion Rousse hebben sinds de zomer van 2021 een zoontje: Nino. Enigszins saillant is dat Rousse vlak voor ze haar relatie met Alaphilippe bekendmaakte nog had gebroken met wielrenner Tony Gallopin.

6) Tim Merlier en Cameron Vandenbroucke

Ze is inmiddels gestopt met koersen, maar tot eind 2020 was de dochter van de vermaarde wielrenner Franck Vandenbroucke zelf ook renster. Vorig jaar beviel Cameron van hun eerste zoontje Jules. Merlier moest het gezin meteen achterlaten om te koersen in Oman (hij won daar wel en vierde het met het bekende wieggebaar).

7) Zoe Backstedt en Femke Beuling

De jonge Britse wielrenster (met bekende Zweedse papa) maakte eind november bekend dat ze het liefdesgeluk heeft gevonden met een Nederlandse renster: Femke Beuling. Vorig jaar reden ze samen bij EF Education-SVB-TIBCO. Daar zal de vonk zijn overgeslagen - inmiddels rijdt Backstedt voor Canyon//SRAM en Beuling voor Parkhotel Valkenburg.

8) Ceylin del Carmen Alvarado en Roy Jans

Nog een multidisciplinaire wielerrelatie, want veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is gelukkig met de inmiddels gestopte Belgische wegwielrenner Roy Jans. Overigens vonden meer Nederlandse veldrijdsters de liefde in België, want Annemarie Worst heeft een relatie met Vincent Bastaens en Yara Kastelijn met Niels Vandeputte.

9) Dylan van Baarle en Pauline Ferrand-Prévot

Vorige Valentijnsdag was het voor sommigen nog een verrassing, maar Dylan van Baarle maakte toen op de veertiende februari zijn relatie met mountainbikester/alleskunner Pauline Ferrand-Prévot Insta-official.

10) Adrie van der Poel en Corinne Poulidor

Uiteraard sluiten we dit lijstje af met ons aller Adrie, die alweer een hele tijd geleden een bekende wielerdochter aan de haak sloeg: Corinne Poulidor. Papa Raymond had nog zo gewaarschuwd niets met een wielrenner te beginnen, maar het liep anders...

En dat is maar goed ook, want de twee zijn nog steeds gelukkig en gaven de wielergenen door aan Mathieu (en David).

Adrie en Corinne bij het afscheid van senior, met een jonge Mathieu en David erbij. | Beeld: Cor Vos

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos