'Lelijke' zege Carlos Rodríguez in Baskenland, matige Roglic en actieve Evenepoel nieuwe leider Baskenland

Op z'n zachtst gezegd was het een enerverend dagje in het Baskenland.

Rodriguez

Pas na enige tijd ontstond een kopgroep met daarbij onder anderen Marc Soler, Lucas Hamilton, Carlos Rodríguez en Kenny Elissonde. Die laatste kon het tempo niet aan en Hamilton was al letterlijk weggevallen uit de kopgroep met een zware crash over een vangrail.

En dus bleven Soler en landgenoot Rodríguez over. Eén probleem: Soler moest al het werk doen, omdat Rodríguez niet mocht meewerken van de ploegleiding van INEOS Grenadiers. Op de laatste lange klim van de dag reed hij er vervolgens wel vandoor en op het steile pukkeltje aan de streep hield hij net genoeg over op de groep met favorieten.

Een opvallende afwezige daarin: Primoz Roglic. De leider in het algemeen klassement leek er serieus doorheen te zakken toen Evenepoel op een tussenstuk van de slotklim aanviel. De Belg kreeg Aleksandr Vlasov, Ion Izagirre, Jonas Vingegaard, Pello Bilbao, Enric Mas en Daniel Félipe Martínez met zich mee. Roglic en co eindigden op meer dan een minuut van de groep Evenepoel.

In die groep met favorieten was het op het smalle pukkeltje in de laatste kilometer bal. Vlasov en Vingegaard reden elkaar de hekken in en kwamen daarbij ten val, waardoor ze beiden lopend over de streep kwamen. Martínez reed nog twee seconden weg van de rest en werd tweede, maar doordat er geen bonificatieseconden aan de streep lagen, neemt Evenepoel de leiderstrui over van Roglic.

Zaterdag is de slotdag van de Ronde van Baskenland. De rit naar Arrate belooft spektakel te worden, want de meet is gelegen op een klimmetje van meer dan vier kilometer aan acht procent. Evenepoel moet de laatste dag een voorsprong van twee seconden zien te verdedigen op Martínez, terwijl Adam Yates, ploegmaat van de Colombiaan, iets meer dan een minuut achterstand heeft. Dat belooft spektakel te worden vanaf het begin.

Nieuws
  • Cor Vos