Indrukwekkende cijfers van Wout van Aert: niemand haalde deze eeuw meer podiumplekken in 20 wedstrijddagen dan de Pletwals van Herentals

Interessant statistiekje, dat ProcyclingStats berekende in opdracht van Sporza. Wout van Aert is de allerbeste renner van deze eeuw, als je het aantal podiumplaatsen bekijkt op 20 wedstrijddagen.

wout van aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

Dat Wout van Aert een veelzijdige renner is, is ondertussen geweten tot in het onderste puntje van Chili. Nu blijkt dat ook uit een boeiende statistische berekening die ProcyclingStats maakte in opdracht van Sporza.

Geen enkele renner deze eeuw kon op nauwelijks 20 koersdagen meer podiumplaatsen voorleggen dan Van Aert in 2022. Maar liefst 14 keer stond hij op trapje één, twee of drie. Niet in woestijnsprinten of voorbereidingskoersen in het prille voorjaar trouwens. Wel in 14 onvervalste World Tour-wedstrijden. Sta ons even toe ze op te lijsten:

- Winst in Omloop het Nieuwsblad
- Zes keer podium in Parijs-Nice, waarvan één zege
- Winst in de E3 Saxo Bank
- Tweede in Parijs-Roubaix
- Derde in Luik-Bastenaken-Luik
- Vier keer podium in de Dauphiné, waarvan twee zeges

Tweede klepper in het rijtje is Tom Boonen, die in 2006 aan dertien podiumplaatsen kwam. Schitterend uiteraard, met wel deze kanttekening: vijf keer stond hij op het podium in de Ronde van Qatar. Een verdienste op zich, maar de indruk is toch dat het kwalitatief niveau van Van Aerts lijstje zich een paar klassen hoger situeert.

Opvallend maar logisch is dat de top vijf wordt bevolkt door sprinters. Achtereenvolgens zijn dat Van Aert, Boonen, Petacchi, McEwen en Zabel. Ook hier springt Van Aerts polyvalentie er weer bovenuit. Van zijn 14 podiumplekken zijn er maar 6 behaald na een sprint. De andere kwamen er na een tijdrit, een zware klassieker of een solo.

Wat we al wisten: Van Aert is een uitzonderlijk renner. Ook de statistieken tonen dat nu aan.