Tom Dumoulin vertelt nog eens hoe zwaar hij het had in 2020: 'Voelde me zo slecht, poepte alleen bloed en slijm' 

We wisten al dat Tom Dumoulin het fysiek én mentaal zwaar had in zijn tijd bij Jumbo-Visma, maar hij doet nog eens een boekje open. 

tom dumoulin met accreditatie

Inmiddels gaat het gelukkig weer helemaal goed met Tom Dumoulin. Met z'n nieuwe vriendin verwacht hij een kindje, en in zijn rol als analist bij de NOS lijkt hij helemaal op z'n plaats. Maar toen hij nog wielrenner was, ging het lange tijd helemaal niet zo goed met Dumoulin. Een understatement als je hem nog eens hoort uitweiden over die tijd.

Ploeg dendert door, Dumoulin aan de sukkel

Hij deed dat in een interview met het magazine Mezza. Eerst vertelt hij hoe hij zich eigenlijk vanaf het begin niet op z'n plek voelde bij Jumbo-Visma.

"Ik stak mijn kop in het zand toen ik binnenkwam bij Jumbo-Visma. Ik durfde het niet aan mezelf toe te geven. Maar ik voelde me vreselijk. Die hele ploeg was aan het doordenderen naar de top, en dat deden ze geweldig. Ik was de enige die helemaal niet goed in zijn vel zat, die constant aan het sukkelen was."

Dumoulin vertelt wat hij nodig had op dat moment, al had hij er alle begrip voor dat ze hem bij de ploeg niet echt konden helpen. "Mensen die zeggen: gossie Tom, laten we samen kijken hoe we jou er weer bovenop kunnen krijgen. Ik had eerder het gevoel dat ze een houding aannamen van: ja jongen, je rijdt hier voor veel geld in de rondte, daar horen bepaalde prestaties bij. Terecht natuurlijk, maar voor mij werkte dat totaal niet."

Bloed en slijm poepen

Dumoulin raakte in paniek, zeker omdat het fysiek ook totaal niet goed zat in zijn lijf. "Toen in 2020 corona uitbrak, zat ik maandenlang thuis. Ik voelde me zó slecht. Ik poepte alleen maar slijm en bloed, er kwam geen normale ontlasting meer uit. Ik kon niet goed trainen. Tegelijk werd ik door de ploeg naar voren geschoven als een van de kopmannen voor de Tour. Het was vreselijk. De ergste periode uit mijn leven."

In die Tour volgde de NOS Jumbo-Visma op de voet voor een docu. Met de Kerstdagen zetten ze die docu in huize Dumoulin niet zo snel nog eens op.

"Dat was verschrikkelijk. De documentaire die de NOS toen over Jumbo-Visma heeft gemaakt, Code Geel, zal ik nooit terugkijken. Dat is een verfilming van mij op mijn absolute dieptepunt. Natuurlijk, de NOS had alle rechten om te filmen, dat was keurig afgesproken. Maar op zo’n moment ben jij als mens het slachtoffer."