HomePelotonpraatPogacar al vroeg in vorm? Pakt KOM op segment waar het halve...

Pogacar al vroeg in vorm? Pakt KOM op segment waar het halve peloton deze winter traint 

Dat gaat meteen hard! En het was ook niet zo dat hij dit klaarspeelde na een rustig trainingsritje... Zie de gegevens hieronder.

Net als veel andere ploegen is Team Emirates UAE in Spanje voor het tweede trainingskamp van het jaar. Na het eerste decemberkamp, waar de trainingslast vaak nog nog niet zo hoog is, wordt het nu serieus doorgefietst – UAE doet dat overigens zonder kersverse aanwinst George Bennett, want die reed in foeilelijke kampioenstrui al een wedstrijd in Nieuw-Zeeland.

Maar de kopman van het team is er wel bij. En hoe! Want Tadej Pogacar reed op de klim waar het halve peloton in file – nou ja, ze staan natuurlijk allesbehalve stil… – in recordtijd omhoog gisteren.

De Coll de Rates is een klim in de omgeving van Calpe, dat weer in de buurt van Alicante ligt (op drie kwartier rijden). Vanwege de duur van de klim, iets meer dan twintig minuten voor profs, is het een ideale col om eens even de benen te testen.

Tadej Pogacar deed dat dus gisteren na een lange rit die hij op Strava zette. Hij reed zo'n 190 kilometer waarin meer dan 3800 hoogtemeters zaten. Pogie en ploeg deden daar iets meer dan zes uur over (met een half uurtje pauze), hetgeen zorgde voor een gemiddelde van 31,4 km/u.

En dan aan het einde nog even die KOM pakken dus…

De lange rit van Tadej Pogacar in Spanje. | Beeld: Strava

De Finse wielergek @ammattipyoraily berekende met welk aantal watts per kilogram Pogacar (het laatste deel van) de klim bij benadering opreed en kwam op 5,9 w/kg uit. Een getal dat de amateurfietser met powermeter of Zwift doet duizelen, maar tijdens het seizoen haalt Pogacar over vergelijkbare lengtes hogere waarden, vandaar dat de Fin spreekt over cooling down…

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...

Heerlijk verhaal: zes jaar terug fietste Annemiek van Vleuten met 15-jarige knaap in Nieuw-Zeeland: ‘Die is nu prof’

Annemiek van Vleuten deelde op haar Twitter een prachtige anekdote van zes jaar geleden...