HomeAchtergrondTadej Pogacar: 'Rit naar Le Grand Bornand was de beste dag uit...

Tadej Pogacar: ‘Rit naar Le Grand Bornand was de beste dag uit m’n leven’ 

De Sloveen over zijn beste dag ooit op de fiets, z'n seizoensdebuut en de Ronde van Vlaanderen!

Met zeges in twee monumenten (Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije), ze tweede eindzege in de Tour en een bronzen medaille in de wegrit van de Spelen was Tadej Pogacar ontegenzeggelijk de beste wielrenner van 2021. In onze seizoengids vertelt de Sloveen van UAE dat hij in de Tour die hij zo glansrijk won z'n beste dag ooit op de fiets beleefde.

Voor z'n gevoel was dat dus niet de hallucinante tijdrit naar de Planche des Belles Filles waar hij het geel een jaar eerder van z'n landgenoot Primoz Roglic afsnoepte. Nee, het was de rit in de regen naar Le Grand Bornand waar hij z'n collegaklassementsrenners op een hoop reed – Dylan Teuns won de rit vanuit de vroege vlucht.

“Dat was voorlopig de beste dag uit mijn leven. Ik voelde me zo ongelofelijk goed die dag en alles verliep perfect. Ik won de rit weliswaar niet, maar dat ik de gele trui overnam was mijn enige doel. Ik heb veel goede dagen gekend de afgelopen jaren, maar deze springt er wel uit.”

Na de rit waren er de nodige dopingaantijgingen aan het adres van Pogacar, omdat hij zó dominant was. Hoewel hij zichdus erg goed voelde die dag brak hij geen wattagerecords of iets dergelijks, zo zei zijn trainer al eens (dat zal waarschijnlijk ook wel met het slechte weer te maken hebben gehad).

Seizoensdebuut in UAE Tour, daarna Ronde van Vlaanderen

In het nieuwe seizoen begint Pogacar in de thuisronde van zijn ploeg, de UAE Tour. In de Emiraten zal hij tussen 20 en 26 februari vermoedelijk ook geen wattagerecords breken, maar hij heeft wel echt een doel gemaakt van de ronde.

“Het liep in het begin allemaal op rolletjes in de voorbereiding op het seizoen en dat komt goed uit, want ik wil er meteen staan. Daarna had ik een kleine terugslag door een coronabesmetting, maar gelukkig heeft het mijn voorbereiding niet al te veel beïnvloed.”

De ploeg van Pogacar is danig versterkt en dat beseft ook de Sloveen. Zo zou hij er ook vrede mee hebben als zijn nieuwe ploeggenoot Joao Almeida er wint. “Ik heb er vertrouwen in dat ik het team kan leiden, al weten we allemaal hoe goed João kan zijn. We hebben samen getraind en begrijpen elkaar goed. Als hij sterk genoeg is en kan winnen, zou ik ook blij zijn.”

De Tour de France is uiteraard het grote doel van Pogacar. Mede daarom – er zit immers een kasseienrit in de Tour – zal hij aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan. Hij rijdt de koers voor het eerst bij de profs, maar stond vier jaar geleden al wel eens aan de start bij de beloften.

“Het was een erg zware wedstrijd, waarin ik vijftiende werd. Ik kan er niet zomaar vanuit gaan dat ik in de World Tour zomaar eventjes voorin mee kan rijden. Ik zie het in eerste instantie vooral als een uitstekende voorbereiding op de kasseienrit in de Tour.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere: ‘Blijkbaar niet goed voor de sfeer als ik mijn mening geef, maar verstopt in mijn broekzakken bal ik geregeld mijn vuisten uit frustratie”

Daarbij zaten Lefevere, ploegleiders en trainers samen. Een eenduidig antwoord vonden ze niet, maar...

Column | De dag dat Leo van Vliet harder juichte dan Mathieu van der Poel zelf

Leo van Vliet kondigde aan dat hij vanaf 2026 niet langer als koersdirecteur van...

Dit zijn de 7 mooiste klimmetjes van Zuid-Limburg (+ een bonusklim)

Dit zijn volgens ons de 7 mooiste beklimmingen die er in Zuid-Limburg te vinden zijn. En nee, de Cauberg staat er niet tussen!

Eddy Merckx weer thuis na spoedoperatie aan darmtorsie

Het Laatste Nieuws meldt dat Eddy Merckx in de nacht van 26 maart met...

Meer zoals dit

Taco van der Hoorn, een jaar zonder koers: ‘Het doet pijn, twijfel soms of het nog helemaal goedkomt’

Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen lag-ie er opeens bij. Hij wilde uitwijken...

Oliver Naesen had jarenlang last van opmerkelijke allergie: ‘Vorig jaar 40 keer ziek geweest’

Oliver Naesen reed in 2023 een barslecht seizoen en degradeerde afgelopen winter van kopman...

Benoit Cosnefroy denkt Van der Poel te kunnen kloppen in Amstel: ‘Toen ik tweede werd, zat Mathieu toch ook in de kopgroep?’

Benoit Cosnefroy won gisteren na een spannende finale waarin Marijn van den Berg van...