HomePelotonpraatDe WK-selectie van voetballende wielrenners: deze 11 hebben onze opstelling gehaald

De WK-selectie van voetballende wielrenners: deze 11 hebben onze opstelling gehaald

Het WK voetbal begint en dus maken we een elftal van (oud-)wielrenners die daar hun mannetje (of vrouwtje) hadden gestaan vanwege een voetbalverleden. Dit is ons elftal (plus bank)!

(Wij spelen uiteraard geen 5-3-2, maar opteren gewoon voor een klassiek 4-3-3 systeem. En uiteraard vol op de aanval, want zo zien we de koersen ook het liefst..)

1) Keeper: Greg Van Avermaet

De Olympisch kampioen koos er op zijn elfde voor om niet meer als veldspeler actief te zijn bij de amateurclub VK Hamme, maar tussen de palen te gaan staan. Dat bleek een goede zet, want de kleine Van Avermaet bleek talent te hebben voor het edele keepersvak: de profclub Beveren pikte ‘m op en daar doorliep hij de jeugdopleiding.

Greg van Avermaet draagt al handschoenen… | Beeld: Cor Vos

2) Rechtsback: één van deze jongens…

Dit zijn misschien geen bekende profs, maar we willen ze wel in ons team hebben; kijk deze fietsvoetballers dan!

3) Centrale verdediger 1: Alejandro Valverde

We weten weinig over het voetbalverleden van Alejandro zelf, maar het talent ervoor moet in z’n genen zitten, want z’n 14-jarige zoon Alejandro junior is al enige tijd actief bij de Spaanse profclub Levante. Met z’n ervaring posteren we Valverde als libero in ons team.

4) Centrale verdediger 2: Luis Leon Sanchez

Om de communicatie makkelijk te houden, is het centrum Spaans. En ook weer met iemand van wie we niks over z’n eigen voetbalkwaliteiten weten, maar het zit wel sowieso in de familie. Pedro Leon, de broer van Luis Leon Sanchez, is een profvoetballer die het zelfs schopte tot het eerste van Real Madrid.

Daar slaagde hij net niet helemaal maar hij speelde wel jarenlang in de basis bij Getafe en Eibar in de Primera Division. Inmiddels speelt Pedro bij Murcia, de club waar hij begon.

Pedro Leon in het shirt van Eibar. | Beeld: Proshots

5) Linksback: Steven Kruijswijk

De Brabander van Jumbo-Visma staat bekend als een fanatiek PSV-supporter en trapte zelf ook alleraardigst tegen een balletje, maar een megatalent was het niet. Volgens vader Ed moest-ie het bij RKSV Nuenen vooral hebben van z’n werklust. Een degelijke linksback dus – want Steven is een linkspoot. Op z’n vijftiende hing-ie z’n schoenen aan de wilgen en focuste hij vol op fietsen.

6) Rechtshalf: Kylie Waterreus

Er is niet alleen plaats voor mannen in ons wielerelftal. De 23-jarige Kylie Waterreus is profwielrenster sinds 2019, maar bovenal (voor wat betreft dit artikel dan..) is ze het nichtje van oud-keeper Ronald Waterreus. met Greg hebben we al een keeper, dus staat ze rechtshalf. Kan ze vast ook!

Je ziet Kylie Waterreus hier rechts. | Beeld: Cor Vos

7) Rechtsbuiten: Fem van Empel

Nog een vrouw en wat voor één! Met Fem van Empel hebben we goud in handen. De jonge veldrijdster voetbalde tot een paar jaar geleden nog in de Hoofdklasse (het op twee na hoogste niveau in Nederland) bij haar cluppie RKSV Nuenen – jawel, RKSV Nuenen is hofleverencier van ons team…

8) Erik Breukink

Wat op leeftijd, maar ervaring is belangrijk! De Breuk staat in het elftal omdat hij een keer met Ajax meetrainde toen Johan Cruijff er trainer was in de jaren ’80. (Dat Cruijff na afloop van de training het volgende zei, laten we maar even buiten beschouwing..: “Erik, als wielrenner heb ik bewondering voor je en in die sport heb je je ook bewezen, maar voetballen zou ik maar vergeten als ik jou was.”)

Breukink mocht meetrainen bij de Amterdammers omdat hij lang tijd bij Dierense Boys voetbalde, voordat hij in 1980 op 16-jarige leeftijd definitief de overstap naar de fiets maakte.

Erik Breukink soort van in het oranje bij Rabobank. | Beeld: Cor Vos

9) Spits: Remco Evenepoel

Remco Evenepoel was al jong profwielrenner, maar op het voetbalveld was hij er nog sneller bij: op z’n vijfde speelde hij al bij Anderlecht. Op z’n elfde maakte hij de overstap naar PSV, waar hij drie naar lang speelde. Daarna keerde hij weer terug naar Anderlecht. Evenepoel schopte het ook tot de Belgische vertegenwoordigende jeugdelftallen, waarvan hij zelfs aanvoerder was.

Hij was verdedigende middenvelder, maar wij posteren ‘m in de spits, want hij was toch wel het dichtstbij een echte profloopbaan. Bovendien is het op de fiets een afmaker, dus dat lukt op het veld vast ook wel.

Een jonge Remco Evenepoel in het shirt van PSV. | Beeld: PSV

10) Midmid, spil, alleskunner: Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel kan alles, ook als het niet op twee wielen is. Tot z’n veertiende was VDP ook een voetballer, en geen onverdienstelijke, want hij was actief in de jeugdopleiding van Willem II.

Van der Poel niet in het rood-wit-blauw van Willem II, maar als Nederlands kampioen. | Beeld: Cor Vos

11) Linksbuiten: Oscar Pereiro Sio

De winnaar van de Tour van 2006 is daadwerkelijk profvoetballer geweest. Na z’n carrière op twee wielen kwam hij in 2010 kortstondig uit voor de Spaanse tweededivisionist Coruxo FC uit. Pereiro hield het bij één seizoen en speelde maar een handvol wedstrijden, maar hij scoorde wel tweemaal in z’n laatste wedstrijd.

Pereiro Sio op een wonderlijke foto. | Beeld: Cor Vos

Bank

Op de bank hebben we nog wielrenners en wielrensters die ook een verleden op het voetbalveld hebben. Zo trapte Lorena Wiebes lange tijd tegen een bal, maar koos ze uiteindelijk toch voor het wielrennen. Bas Tietema maakt de YouTube-filmpjes vanaf de bank, want hij zat in de jeugd van PEC Zwolle.

Dylan Groenewegen mocht eens stage lopen bij Ajax, dus zit ook bij de selectie. Jordi Meeus zetten we op de bank omdat z’n vader Jimmy lang prof was bij onder andere KRC Genk.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Meer zoals dit

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Oud-schaatser Hein Vergeer over ‘dansmaatje’ Boogerd: ‘Ze legden hem op de grond en hakten zijn kop eraf’

"Ik ken hem heel goed. Zelf deed ik ook mee aan Sterren Dansen op...