De wattsprofessoren spreken: prestatie Roglic op Puerto de Ancares was op één na beste uit z'n carrière

Primoz Roglic is dik in orde deze Vuelta! De wattsexperts concluderen na rekenwerk dat hij gisteren op de steile Puerto de Ancares bijna z'n hoogste w/kg haalde.

primoz roglic klimt in de vuelta

Primoz Roglic sloeg gisteren in de etappe met aankomst op de loeisteile Puerto de Ancares een belangrijke slag in het algemeen klassement. De Sloveen van Red Bull-BORA-hansgrohe moet nog steeds Ben O'Connor voor zich dulden, maar verkleinde het verschil wel aanzienlijk.

Kuss onder de indruk van Roglic

Daarnaast pakte hij ook veel winst op de nummer drie in het voorlopige klassement Enric Mas - in dit artikel lees je precies hoe het zit met alle verschillen in het algemeen klassement van de Vuelta.

Roglic pakte de tijd op z'n concurrenten door z'n ploeggenoten vanaf het begin van de klim tempo te laten maken en na een poosje zelf de knuppel in het hoenderhok te gooien. Sepp Kuss zag het van dichtbij gebeuren en was onder de indruk van het tempo van zijn oud-ploeggenoot op de helling met een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent.

De cijfers na afloop bewezen wat Kuss al dacht: Roglic is in topvorm. De mensen achter het wielerplatform Lantern Rouge zijn ware wattsdeskundigen en lieten hun berekeningen los op de klimtijd die Roglic neerzette op de steile Puerto de Ancares. Die cijfers logen er niet om.

Roglic slechts één keer beter

We zullen je de heel ingewikkelde details besparen, maar bij Lantern Rouge houden ze de klimprestaties van wielrenners in de gaten aan de hand van een trendlijn die is aangepast aan allerlei variabelen zoals de lengte van de klim en de hoogte waarop er wordt gereden.

Uit die cijfers blijkt dat de 19 minuten en 13 seconden die Roglic deed over het overbuggen van 631 hoogtemeters in 5,48 kilometer goed was voor een geschatte 7,23 w/kg op zeeniveau. Alleen vorig jaar stak hij meer boven z'n trendlijn uit in de beklimming van de Angliru (jeweetwel, in de strijd met ploeggenoten Vingegaard en Kuss..)

Toen reed Roglic een geschatte 7,04 w/kg op zeeniveau. Inderdaad, een lager getal, maar die klim duurde 26 minuten en 28 seconden, waardoor die prestatie meer boven z'n trendlijn uitstak dan die van gisteren. Overigens reed Roglic vrijwel al z'n beste prestaties in de Vuelta.

In de link hierboven lees je meer over de wattageberekeningen - in het Engels en het is nog wel wat ingewikkelder. De conclusie voor wie geen zin heeft in hogere wattwetenschap: Primoz Roglic is in topvorm en Ben O'Connor kan dus z'mn borst natmaken in de komende aankomsten bergop.