Overzicht | Dit zijn alle ploegen en renners in de Tour de France 2024 (met handige stats)

Vandaag begint de Tour! We geven je een overzicht van alle ploegen en renners, inclusief hun doelen en handige stats voor bij je pooltje!

Tour de France 2023

1) Alpecin - Deceunink

Bij Alpecin - Deceuninck zijn Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel natuurlijk de grote kopmannen. De ploeg aast in de Tour de France op een of meer ritzeges en wil met de Belgische sprinter opnieuw een gooi doen naar de groene trui.

Lees hier meer over de Tourploeg van Alpecin-Deceuninck.

De Tourploeg van Alpecin - Deceuninck

2) Arkéa - B&B Hotels

Bij het Franse Arkéa - B&B Hotels staan maar liefst vier sprinters op de startlijst voor de Tour de France. Arnaud Démare lijkt van hen de grootste kanshebber op een ritzege, terwijl de ploeg met Clément Champoussin en Kévin Vauquelin ook in lastigere ritten uit de voeten kan.

De Tourploeg van Arkéa - B&B Hotels

3) Astana Qazaqstan Team

Bij Astana draait de Tour natuurlijk maar om één doel. De Kazachse ploeg aast op de historische 35e etappezege van Mark Cavendish. De 39-jarige Brit krijgt een ervaren blok voor de sprints met zich mee. Daarnaast mikt de ploeg met Alexey Lutsenko op het algemeen klassement.

Lees hier meer over de Tourploeg van Astana.

De Tourploeg van Astana Qazaqstan Team

4) Bahrain Victorious

Een uitgebalanceerde ploeg van Bahrain Victorious. Santiago Buitrago is bij zijn Tourdebuut direct kopman voor het klassment, terwijl ook Pello Bilbao mikt op een goede eindklassering. Wout Poels gaat, net als Matej Mohoric, op jacht naar een nieuwe ritzege, terwijl Phil Bauhaus de sprinter van dienst is.

Lees hier meer over de Tourploeg van Bahrain.

De Tourploeg van Bahrain Victorious

5) Cofidis

Het Franse Cofidis heeft met Guillaume Martin en Bryan Coquard twee vertrouwde namen als kopmannen. De klimmer mikt op een ritzege en het klassement, terwijl de sprinter nog altijd hoopt op zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France. Verder bestaat de ploeg vooral uit vrijbuiters.

Lees hier meer over de Tourploeg van Cofidis.

De Tourploeg van Cofidis

6) Decathlon - AG2R La Mondiale

Felix Gall is namens Decathlon - AG2R de kopman in de Tour de France. De Oostenrijker streeft opnieuw een dikke top tien-notering na in het eindklassement. Dat terwijl sprinter Sam Bennet mikt op een etappeoverwinning. Daarnaast kent de ploeg enkele sterke aanvallers die in diverse ritten hun kans ruiken.

Lees hier meer over de Tourploeg van Decathlon - AG2R.

De Tourploeg van Decathlon - AG2R

7) EF Education - EasyPost

Het Amerikaanse EF zet dit jaar vol in op etappezeges. Richard Carapaz kende een ongelukkige aanloop naar de Tour de France en mikt dus niet op het klassement. Met debutant Ben Healy heeft de roze ploeg een man om naar uit te kijken. Ook Marijn van den Berg maakt zijn debuut. De Nederlander zal EF's speerpunt zijn in de sprint.

Lees hier meer over de Tourploeg van EF Education.

De Tourploeg van EF Education - EasyPost

8) Groupama - FDJ

Bij het Franse Groupama - FDJ is David Gaudu opnieuw de klassementskopman in de Tour de France. De klimmer ziet naast zich Lenny Martinez, die vanwege zijn grote potentieel eerder een concurrent dan een ploeggenoot van Gaudu is. Met onder meer Küng, Grégoire en Madouas heeft de ploeg genoeg ijzers in het vuur als het gaat om dagsuccessen.

De Tourploeg van Groupama - FDJ

9) INEOS Grenadiers

Het Britse INEOS stuurt maar liefst vier kopmannen voor het klassement naar de Tour de France: Carlos Rodríguez, Egan Bernal, Geraint Thomas en Tom Pidcock. De grote vraag is wie van de vier het beste is. Vorig jaar was dat de Spanjaard. De rest van de ploeg rijdt volledig in dienst van de vier.

Lees hier meer over de Tourploeg van INEOS.

De Tourploeg van INEOS Grenadiers

10) Intermarché - Wanty

Bij Intermarché - Wanty is Louis Meintjes de uitgesproken kopman in de bergen. Verder mikt de ploeg vooral op sprintsucces. Het heeft enerzijds Gerben Thijssen voor de vlakke sprints en anderszijds Biniam Girmay voor de sprint in lastigere ritten.

De Tourploeg van Intermarché - Wanty

11) Israel - Premier Tech

Geen Chris Froome of Michael Woods, maar wel Derek Gee en Stephen Williams. Zij zetten zichzelf flink op de kaart dit jaar en krijgen een vrijgelijde in de Tour de France bij Israel - Premier Tech. De ploeg neemt ook sprinter Pascal Ackermann mee naar Italië voor de Tourstart.

De Tourploeg van Israel - Premier Tech

12) Lidl - Trek

Door ziekte en een blessure kan Tao Geoghegan Hart niet meedoen aan de Tour de France. Wel rijdt Giulio Ciccone, die vorig jaar de bolletjestrui won, de Tour de France namens Lidl Trek. Maar het echte speerpunt van de ploeg is natuurlijk Mads Pedersen, die zich lijkt te gaan mengen in de strijd om de groene trui.

Lees hier meer over de Tourploeg van Lidl - Trek.

De Tourploeg van Lidl Trek

13) Lotto Dstny

Lotto Dstny wil Arnaud De Lie geen druk laten ervaren bij zijn Tourdebuut. Maar reken er maar op dat hij zich in iedere sprint laat zien. Ook als het profiel van de rit wat lastiger is. Verder klinkt vooral de naam van voorjaarsrevelatie Maxim Van Gils. Ook Victor Campenaerts, de meest strijdlustige renner van de vorige Tour, is van de partij.

Lees hier meer over de Tourploeg van Lotto Dstny.

De Tourploeg van Lotto Dstny

14) Movistar Team

Bij Movistar is Enric Mas de klassementskopman, al lijkt Oier Lazkano na zijn puike Dauphiné ook een gevaarlijke klant. Verder bestaat deze Tourploeg ook uit renners die op ander terrein kunnen excelleren. Zo is Spaans kampioen Alex Aranburu als sterke sprinter aanwezig, terwijl Fernando Gaviria de vlakke sprints voor zijn rekening neemt.

De Tourploeg van Movistar Team

15) Red Bull-BORA-hansgrohe

Met de nieuwe hoofdsponsor binnenboord mikt Red Bull-BORA-hansgrohe op de eindzege met Primoz Roglic. De Sloveense viervoudig grote ronde-winnaar krijg een sterk blok met zich mee. Vooral Aleksandr Vlasov en Jai Hindlay springen uit het oog als meesterknechten. Ook sprinter Danny van Poppel maakt zijn opwachting, al zal hij veel moeten knechten.

Lees hier meer over de Tourploeg van Red Bull-BORA.

De Tourploeg van Red Bull-BORA-hansgrohe

16) Soudal Quick-Step

Het Belgische Soudal Quick-Step heeft haar transformatie van klassieker- en sprintersploeg naar klassementsploeg afgerond. In de komende Tour de France is Remco Evenepoel hun grote kopman. De rest van de ploeg is volledig op de debutant ingericht, met ook beoogd meesterknecht Mikel Landa.

Lees hier meer over de Tourploeg van Soudal Quick-Step.

De Tourploeg van Soudal Quick-Step

17) Team dsm-firmenich PostNL

Het Nederlands dsm-firmenich mikt met Fabio Jakobsen op dagsucces in een van de massasprints. Dat ondanks dat de Nederlander nog maar weinig kon juichen dit jaar. In de heuvel- en bergetappes kijkt de ploeg vooral naar de kunsten van de Franse klimmers Warren Barguil en Romain Bardet, maar ook naar de veelbelovende Oscar Onley.

Lees hier meer over de Tourploeg van dsm-firmenich PostNL.

De Tourploeg van Team dsm-firmenich PostNL

18) Team Jayco-AlUla

Het Australische Jayco wed op twee paarden in de Tour de France. Enerszijds is daar Simon Yates, die na zijn vierde plek van vorig jaar nu het eindpodium wil halen. Anderszijds gaat de ploeg vol voor de massasprints met Dylan Groenewegen. Ook sterke sprinter en aanvaller Michael Matthews is weer van de partij.

Lees hier meer over de Tourploeg van Jayco-AlUla.

De Tourploeg van Team Jayco-AlUla

19) Team Visma | Lease a Bike

Het was lang onduidelijk, maar Jonas Vingegaard en Wout Van Aert maken 'gewoon' hun opwachting in de Tour de France. Bij Visma | Lease a Bike mikt Vingegaard op zijn derde Tourzege. Met Matteo Jorgenson beschikt de ploeg over een extra - nieuwe - pion voor het klassement.

Lees hier meer over de Tourploeg van Visma | LAB.

De Tourploeg van Team Visma | Lease a Bike

20) TotalEnergies

Het Franse TotalEnergies lijkt op voorhand kwalitatief de minste ploeg in de Tour de France. Klassiekerrenner Anthony Turgis is de meest in het oog springende naam. Verder bestaat de ploeg vooral uit Franse aanvallers die een aardige heuvel kunnen verteren. Ook Steff Cras, de nummer elf van de vorige Vuelta, is van de partij.

De Tourploeg van TotalEnergies

21) UAE Team Emirates

De prijs voor sterkste team op voorhand in de Tour de France gaat naar de ploeg uit de Emiraten. Naast 's werelds beste renner Tadej Pogacar stuurt de ploeg Adam Yates, João Almeida en Juan Ayuso naar de Tour. De bedoeling is dat zij allen hun Sloveense kopman naar de Tourzege begeleiden, om zo diens historische dubbel Giro-Tour te winnen.

Lees hier meer over de Tourploeg van UAE.

De Tourploeg van UAE Team Emirates

22) Uno-X Mobility

De Tourploeg van Uno-X Mobility

Lees hier meer over de Tourploeg van Uno-X Mobility. De Scandinaviërs van Uno-X komen opnieuw met een beresterk team op de proppen in de Tour de France. Naast machtsprinter Alexander Kristoff en cultheld Magnus Cort Nielsen rijdt ook sprinter en tijdrijder Soren Waerenskjold de Tour. Ook klimmer en aanvaller Tobias Haland Johannessen maakt zijn opwachting in de Franse ronde.